Dersim'de organik fasulye hasadı

Dersim (Rûdaw) - Dersim'in Ovacık ilçesinde, tamamen doğal koşullarda yetiştirilen Ovacık organik kuru fasulyesinin hasadına başlandı.

 

Lezzeti, tanesinin küçük oluşu ve erken pişmesi nedeniyle diğer fasulye türlerinden ayrılan Ovacık kuru fasulyesi, Türkiye pazarında rekabet etmeye çalışıyor.

 

Ovacık'ta 4 bin 150 hektar alana ekilen kuru fasulyeden 2016 yılında 415 ton ürün elde edildi. Ovacık'ın başlıca gelir kaynakları arasında yer alan organik kuru fasulye ile çok sayıda aile geçimini sağlıyor.

 

Ovacık ilçesine bağlı Kedek köyünde vatandaşlar her yıl eylül ayında başlattıkları fasulye hasadı işlemine başlamış durumda.

 

Fasulyenin birçok kişi tarafından ekildiğini ve devlet tarafından da destek aldıklarını ifade eden Hıdır Çelik, "Biz bu ayda fasulyeyi biçmeye başlıyoruz. Fasulyemiz tamamen organik, tadının güzel olması için gübre ve benzeri şeyler kullanmıyoruz. Toprağı güzel olduğu için tadı da güzel. Ovacık fasulyesi Türkiye'nin birçok yerinde biliniyor, ismi ve namı var. İlkbaharda ekiyoruz bu ayda biçip patosa atıyoruz ve sonra satıyoruz"dedi.

 

Ovacık ilçesinde üretilen organik kuru fasulye, diğer fasulyelere göre pişmesi ve lezzeti güzel olduğu için daha çok tercih ediliyor.

 

Beser Sevim, "Bizim yetiştirdiğimiz her şey çok lezzetli, nohudumuz ve fasulyemiz çok kısa sürede pişiyor. Nohut ve fasulyemiz  toprakta ilaç kullanılmadığı için güzel oluyor"şeklinde konuştu.

 

Büyük zorluklarla organik fasulye yetiştirdiklerini ifade eden Cevahir Çelik ise, "Halimizi ve zorluklarımızı görüyorsunuz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ürettiğimiz fasulye Munzur suyu ile sulanmış ve tertemizdir. İnsanlar rahat ve huzurlu bir şekilde bu fasulyeyi yesinler" diye konuştu.