Tarık Ziya Ekinci toprağa verildi: Başbakan Mesrur Barzani’nin mesajı okundu

18-08-2024
Maşallah Dekak
Etiketler Tarık Ziya Ekinci Başbakan Mesrur Barzani Diyarbakır Diyarbakır Büükşehir Belediyesi
A+ A-

Diyarbakır / Rûdaw - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci’nin vefatı dolayısıyla bir mesaj gönderdi. Başbakanın mesajı Ekinci’nin Diyarbakır’daki defin  töreninde okundu.

Kürt siyasetçi, yazar ve aydın Tarık Ziya Ekinci bugün memleketi Diyarbakır’da Yenişehir Asri Mezarlığında toprağa verildi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani 3 gün önce İstanbul’da yaşamını yitiren Kürt siyasetçi, aydın ve insan hakları savunucusu Tarık Ziya Ekinci’nin Diyarbakır’da düzenlenen cenaze törenine mesaj gönderdi.

Barzani’nin taziye ve başsağlığı mesajı İsmail Beşikçi Vakfı Başkanı İbrahim Gürbüz tarafından okundu.

Barzani Kürtçenin Kurmanci lehçesinde gönderdiği mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Yazar, siyasetçi, yurtsever, Türkiye Parlamentosu eski üyesi ünlü Kürt Tarık Ziya Ekinci’nin vefat haberini büyük bir üzüntü ile öğrendim. Mamoste Ekinci’nin ailesine başsağlığı diliyorum. Allah yerini cennet etsin ve ailesine sağlık dolu yıllar nasip etsin.”

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

18 Şubat 1926’da Lice’de doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1965’te Türkiye İşçi Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçildi. 12 Mart’ta Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde “Kürtçülük” propagandası yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1 maddesinden üç yıla mahkûm oldu ve iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da beş kez tutuklandı. 1982-1989 döneminde Paris’te kaldı.

Kitapları: Doğu Dramı (1966), Devlet ve Ben (1995), Faili Meçhul Bir Cinayet (1994), Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi (1997), Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven (1999), Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu Türkiye ve Kürtler (2001), Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması (2004), Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları (2004), Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları (2004), Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar (2004), Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler (2006).

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli