Kerkük İl Meclis Başkanı Hafız'dan ilk açıklama: Yerel seçimlerin ardından tarihi bir gün yaşıyoruz

5 saat önce
Etiketler Muhammed Hafız Kerkük İl Meclisi Başkanı KYB KDP Irak Türkmen Cephesi
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) –  10 Ağustos’ta Bağdat’ta düzenlenen bir toplantıda Kerkük İl Meclisi Başkanı seçilen Muhammed Hafız, "Kerkük'te, yerel seçimlerin ardından tarihi bir gün yaşıyoruz" dedi.

Kerkük İl Meclisi Başkanı Muhammed Hafız, Kerkük Valisi Rebwar Taha ile birlikte ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Hafız, "Kerkük İl Meclisi Başkanlığı'na seçilmemizin ardından görevimize başladık" dedi.

Hafız, "Kerkük'te, yerel seçimlerin ardından tarihi bir gün yaşıyoruz. Sekiz ay süren müzakereler sonrasında, yerel hükümetin kurulmasını sağladık. Bu süreçte, siyasi anlaşma metniyle, Kerkük'teki tüm tarafların ve bileşenlerin katılımı, İl Meclisleri Kanunu'nun 13. maddesine uygun olarak garanti altına alındı" şeklinde konuştu.

Ayrıca, "Meclis oturumlarına katılana kadar, Türkmen bileşeninin Kerkük'teki makamlardaki koltukları boş bıraktık" dedi.

Kerkük İl Meclisi Başkanı Muhammed Hafız, "Yakın zamanda işsizlik sorununu kısmen çözmeye yardımcı olacak iş sözleşmeleri kadrolarını ilan edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hafız, "Sanayi sektörünü desteklemek ve hizmet dosyasını geliştirmek için ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Bu sayede Kerkük'ün en güzel şekilde görünmesini sağlayacağız" dedi.

İl Meclis Başkanı, "Gücümüz yettiğince güvenliği koruyacağız ve güvenlik güçlerimizi desteklemek için tek yürek olacağız. Gençlere ve kadınlara destek vereceğiz ve haklarını garanti altına alacağız" diye ekledi.

Kerkük'ün yeni Valisi Rebwar Taha ise Kerkük ve halkına hizmet etmek amacıyla diğer partilerle birlikte çalışmayı hedeflediklerini yineledi.

Taha, "Kerkük'ün her yerine, şehirden ilçelere, bucaklara ve köylere kadar hizmet götürmek için çalışacağız" dedi.

Ne olmuştu?

10 Ağustos 2024 Cumartesi günü, Bağdat'ın merkezindeki Reşid Oteli'nde düzenlenen bir toplantıda, Kerkük İl Meclisi'nin 9 üyesi, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Rebwar Taha'yı Kerkük Valisi, Arap bileşeninden Muhammed Hafız'ı İl Meclis Başkanı, yine Arap bileşeninden İbrahim Temimi'yi vali yardımcısı olarak seçti. Hristiyan bileşeninden Angel Ziya ise meclis raportörü olarak belirlendi.

Bu gelişme, vali pozisyonu üzerindeki siyasi güçlerin bölünmesi nedeniyle, Kerkük yerel hükümetinin kurulmasının aylarca duraksamasının ardından gerçekleşti.

16 kürsülü Kerkük İl Meclisi'nin 9 üyesi, Bağdat’a toplanarak Vali ve İl Meclis Başkanı'nı seçtikten sonra yerel yönetimdeki görev dağılımının taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre gerçekleşmesi bekleniyor.

Bağdat’ta Kürdistan Demokrat Partisi(KDP), Arap fraksiyonun diğer üyeleri ve Türkmenlerin katılmadığı toplatıda vali ve il meclis başkanın belirlenmesi toplantıda hazır olmayan diğer bileşenlerin tepkisine neden oldu.

Irak Türkmen Cephesi konuyu yargıya taşıyacağını ve mahkeme sonuçlanmayana kadar İl Meclis toplantılarına katılmayacakları, kentin idaresinde yer almayacaklarını duyurdu.

KDP de yaptığı yazalı açıklamada toplantının yapılış tarzını hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde İl Meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri seçilememişti.

Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisi’nde Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2, Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli