Pakistan, Efrin’de Türkiye Diyanet Vakfı desteğiyle Araplar için köy inşa ediyor!

Erbil (Rûdaw) – Pakistan’da faaliyet yürüten FGRF adlı kuruluş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın desteğiyle Efrin kentinde ithal Araplar için köy inşa ediyor.

 Pakistan Faizan Küresel Yardım Vakfı (FGRF ya da Faizan) adlı Pakistanlı vakıf, Türkiye ve ona bağlı silahlı grupların kontrolünde olan Rojava’nın Efrin kentinde Kürtlere ait topraklarda Araplar için köy inşa ediyor.

Köy projesinin finansmanını sağlayan kuruluş, İstanbul merkezli Türkiye Diyanet Vakfı da destek veriyor.

“El Medine Köyü” adını taşıyan ve Humus’tan gidecek ithal Araplara verileceği belirtilen köy, Efrin’in Şerra ilçesine bağlı Kefarum köyünde inşa ediliyor.

Köye Araplar yerleştirilecek

Mart ayında başlanan ve Ekim’de bitirilecek köyün 4 kısmının bitirildiği ve 5’inci kısmının ise bitirilmek üzere olduğu belirtildi.

Rûdaw’a konuşan bir kaynak, 5 kısımdan oluşacak köyde 1214 birimden 1130’unun tamamlandığını belirtti.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Suriye Ulusal Koalisyon İlişkiler Ofisi Sorumlusu Abidin Reşo, söz konusu yerleşimin Kefarum köyünde yapıldığını, yerleşim için alandaki tüm ağaçların kesildiğini ve evlerin yapıldığını söyledi.

Reşo, “İhvancı” olduğunu belirttiği vakfın, Efrin’deki yerleşimi Türkiye’nin desteğiyle yaptığını ve demografik değişimin hedeflendiğini kaydetti.

Öte yandan Efrin’den göç etmek zorunda kalan onbinlerce Kürt, Halep’in kuzeyinde bulunan Şehba’da halen çadırlarda zor şartlar altında yaşıyor.

“Ağaçlar Sultan Murad adlı grup üyeleri tarafından kesildi”

Suriye’den yayın yapan North Press Agency de konuya dair haberinde, yeni yapılan köyden görüntü paylaştı ve Araplar için yapılan yerleşimin, “daha önce çam ormanı olduğunu ve Türkiye destekli silahlı Sultan Murad grubu tarafından,  grubun lideri Araba İdris'in gözetiminde kesilen arazi üzerine inşa edildiğini” duyurdu.

Mart 2018’den beri Türkiye ve onun güdümündeki silahlı çok sayıda örgütün kontrolünde olan Efrin kentinde, Suriye Milli Ordusu (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) militanlarının Arap aileleri için çok sayıda yerleşim yeri yapılıyor.

Öte yandan Faizan adlı Pakistan'ın Karaçi kentinde merkezi bulunan kuruluşun sitesinde, kuruluş kendisinin “ekolojik projeler yürüttüğünü” belirtiyor ve Pakistan'ın yanı sıra Türkiye ve Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki alanlarda faaliyette olduğunu bildiriyor.

Dernek sitesinde “Efrin” kenti için ise “Türk-Suriye toprakları” ifadesine yer veriliyor.