TIME Dergisi için Başkan Barzani'nin portresini çizen ressam Jason Seiler: Halk tarafından ne kadar sevildiğini fark ettim

Erbil (Rûdaw) - Amerikalı ressam Jason Seiler, Time dergisi için Başkan Mesud Barzani'nin portresini çizdikten sonra, iki hafta içinde 45 binin üzerinde takipçi kazandı.

Ünlü ressam Jason Seiler, 2014 yılında Amerikan dergisi Time’ın talebi üzerine Başkan Barzani'yi yılın en etkili kişisi olarak çizdi.

Jason Seiler, Rûdaw’a verdiği özel bir röportajda, Papa'nın Time dergisi için portresini çizdiğinde milyarlarca kişi tarafından görüldüğünü ve onunla birçok televizyon röportajı yapıldığını belirtti. Ancak, Başkan Barzani'nin resmini çizdikten sonra binlerce yorum ve mesaj aldığını söyledi.

 

“Takipçi sayım iki haftada 45 bin arttı”

Jason Seiler, "Mesud Barzani’nin resim çizip paylaştıktan sonra, iki hafta içinde takipçi sayım 45 binden fazla arttı. Zaten 100 binden fazla takipçim vardı. Bu süreçte takipçi sayımın hızla artışını görünce, 'Dünyada ne oluyor?' diye düşündüm. Posta kutumda birçok yorum ve soru vardı. Mesaj üzerine mesaj geliyordu, 'Bu gerçekten inanılmaz bir şey,' dedim. Gelen mesajların hepsini tek tek okudum, inanamadım. İnsanlar, benim çizdiğim portreyi bana gösteriyorlardı, televizyonlarda ve çeşitli yerlerde gösteriliyordu. Bu çok etkileyiciydi. Gerçekten güzel bir deneyimdi. O dönemde bu kişinin ne kadar sevildiğini gördüm, çünkü insanlar sadece onun hakkında konuşmakla kalmıyor, benimle de iletişime geçiyorlardı" dedi.

“Barzani’nin portresine tepkisini merak ediyorum”

Ayrıca, Jason Seiler, Başkan Barzani'nin portresinin çizilmesine olan tepkisinin nasıl olduğunu merak ettiğini belirtti.

Amerikalı ressam, Time dergisinin Başkan Barzani'nin portresini istemesi üzerine, "Onun sert görünmesini istemiyorlardı, ciddiyetin yanında gurur ve güç hislerinin de olması gerekiyordu" dedi.

Jason Seiler, Başkan Barzani'nin portresi hakkında şunları söyledi:

"Dağlar, arka planda karanlık olarak yer alıyor ve Barzani'nin güçlü, ciddi ve dikkatli bakışları vardı. Bu bakışlar, çalışmamın ana unsurlarıydı. Gerçekten, bu benim odaklandığım bir şeydi. İnsanlar ona baktıklarında, gözlerine dikkat etmelerini istedim, çünkü o gözler gerçekten doğrudan sizin gözlerinize bakıyordu."

 

Kürtler ve Kürdistan hakkında belli bir bilgiye sahip olduğunu dile getiren Jason Seiler bu konuda şunları söyledi:

“ O zamanlar Kürdistan, Irak ve İran'da neler olup bittiğini elbette duyuyordum, ama bu konuda fazla bilgi sahibi değildim. Sık sık bazı dergiler için portreler çizmem gerekirdi, ancak o kişinin kim olduğunu bilmediğim zamanlar olurdu. Sadece bana çizmem gerektiği söylenirdi ve ben de bu kişiyi araştırmaya başlardım. İlk işim, o kişinin kim olduğunu anlamak ve onu tanımak olurdu. Çizim üzerinde çalışmaya başlamadan önce YouTube’daki videolarını izler ve fotoğraflarını incelerdim, ancak çalışmaya başlamadan önce onu çok iyi tanımazdım.”

“Barzani'nin liderlik vasıflarını ve halk tarafından ne kadar sevildiğini fark ettim”

Barzani'nin liderlik vasıflarını ve halk tarafından ne kadar sevildiğini fark ettiğini belirtti. Portre çalışmasında Barzani'nin güçlü ve etkileyici yönlerini vurgulamak istediğini söyledi. Portresi sonrası aldığı geri dönüşlerin kendisini çok mutlu ettiğini ve Barzani'nin ne kadar saygı duyulan bir lider olduğunu anladığını dile getirdi.

Röportajda ayrıca Seiler, Barzani'nin portresini tekrar çizmesi gerekirse, edindiği bu yeni bilgiler ışığında portrede bazı değişiklikler yapabileceğini de ekledi.