Kürdistani İttifak Çalışması: Hastane ve sivil yerleşim alanlarını hedef almak suçtur

18-08-2021
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - Kürdistani İttifak Çalışması, dün TSK tarafından Şengal’de bir hastaneye düzenlenen saldırıyı kınayarak “suç” olarak niteledi.

Kürdistani İttifak Çalışması, “Şengal’de TSK Savaş Uçaklarının Hastaneye yaptığı saldırıyı kınıyoruz” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Hastane ve sivil yerleşim alanlarını savaş koşullarında bile hedef almak uluslararası hukuk ve sözleşmeler açısından yasak kapsamında olup, suçtur” ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyunu bu saldırıya karşı "tutum almaya" çağıran Kürdistani İttifak Çalışması’nın açıklaması şöyle:

“Bugün TSK savaş uçakları Şengal’de bir hastaneye saldırı düzenledi. Saldırıda çoğunluğu koronadan tedavi gören sivil halktan öldürülen ve yaralılar var. Saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Hastane ve sivil yerleşim alanlarını savaş koşullarında bile hedef almak uluslararası hukuk ve sözleşmeler açısından yasak kapsamında olup, suçtur. Başta BM’ler örgütü olmak üzere uluslararası kamuoyunu, bu saldırıya karşı tutum alıp kınamaya çağırıyoruz.

Bu saldırı, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin egemenlik alanına, açıktan ve doğrudan yapılmış bir hak ihlalidir. Kürdistan Hükümetini, saldırıyı kınamaya çağırıyoruz. Türk Hükümetini, Şengal halkının iradesine ve Kürdistan’ın statüsüne saygı duymaya çağırmalı.

Dün Irak Başbakan’ının Şengal’e gidişinden birkaç saat önce kent merkezinin, bugün ise hastanenin Türk savaş uçakları tarafından bombalanması Federal Irak hükümetinin bilgisi dışında değil. Kazımi Hükümeti, Kerkük ve diğer Kürdistani kentlerde sürdürdüğü Araplaştırma politikasının farklı bir versiyonunu, Türkiye Hükümetiyle işbirliği içinde Şengal’de izliyor. Irak Federal Hükümetini kendi hava sahasını ihlal eden bu saldırılara karşı tutum almaya çağırıyoruz.

AKP Hükümetinin, içeride ve dışarıda Kürt halkının kazanımlarının yok edilmesi üzerinden sürdürdüğü politikanın çözüm getirmediğini, Türkiye’nin etrafına örülen duvarlar açıkça göstermektedir. Türkiye’yi, Ortadoğu ile kuracağı ilişki ve barışın köprüsü olan Kürdistan parçalarında ki kazanımları resmen ve fiilen tanımaya çağırır.

Halkımızı ve uluslararası kamuoyunu, İŞİD’in Êzîdî Kürt halkımıza karşı gerçekleştirdiği soykırımının yaralarını sarmaya çalışan Şengal halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz.

Kürt siyasal partilerimizi; Afganistan’da yaşanan ve yaşanacakları gözönüne alarak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Özerk Rojava’da yaşanacak gelişmelere odaklanmalı ve Ulusal İttifakla muhtemel senaryolara karşı hazırlıklı olmaya çağırıyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

Başkan Neçirvan Barzani’den Hicri yeni yılı mesajı

Hicri yılbaşı dolayısıyla mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Bu kutsal yıldönümünü Kürdistan ve Irak'taki tüm dini ve etnik topluluklar arasında karşılıklı kabulu, daha fazla dayanışmayı ve hoşgörü kültürünü teşvik etmek için bir fırsat haline getirelim” dedi.