Rahip Hasan: Hristiyanlığa geçen 14 Kürt tutuklandı

18-08-2020
Rûdaw
Etiketler Beyrut Kürt Kilisesi Rahip Nihad Hasan Efrin Hristiyan USCIRF Türkiye SMO
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Beyrut Kürt Kilisesi Rahibi Nihad Hasan, Efrin’de sonradan Hristiyanlığı kabul eden 14 Kürt’ün Türkiye destekli silahlı gruplar tarafından tutuklandığını söyledi. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) da Türkiye’ye sözkonusu kişilerin bırakılması çağrısında bulundu.

Rûdaw TV’de yayınlanan 19:00 haber bülteninde Dilbixwin Dara’nın konuğu olan Lübnan Beyrut Kürt Kilisesi Rahibi Nihad Hasan, Rojava’nın Efrin kentinde Hristiyan nüfusun Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının yoğun baskısı altında olduğunu söyledi.

Nihad Hasan, “Türkiye ve silahlı gruplar tarafından işgal edilmeden önce Efrin’de yaklaşık 250 Hristiyan aile bulunuyordu. Ancak işgalden sonra bölgede Hristiyanların sayısı parmakla sayılacak kadar azaldı. Var olanlar da korkudan dinlerini gizlemek zorunda kalıyor” dedi.

Efrin’de sonradan Hristiyanlığa geçen Kürt aileler bulunduğunu belirten Rahip Hasan, “Edindiğimiz bilgilere göre Hristiyan Kürtlerden 14’ü silahlı gruplar tarafından sırf inançları nedeniyle alıkonulmuş durumda” diye konuştu.

Hristiyan Kürt Rıdvan Muhammed’in SMO’ya bağlı Feyleq el Şam grubu tarafından 30 Haziran’da alıkonulduğu belirten Hasan, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun (USCIRF) Muhammed’in bırakılması için Türkiye’ye çağrıda bulunduğunu belirtti.

Beyrut Kürt Kilisesi Rahibi Nihad Hasan, “Rıdvan’ın bugün salıverilmesi gerekiyordu. Ancak sadece Hristiyanlar için değil, Efrin ve Sere Kaniye’deki bütün Kürtlerin başına gelenden endişe ediyoruz. Burada Lübnan’da onlara yardım edilmesi için çabalıyoruz. Avrupa ve ABD’deki arkadaşlarımız da bu konuda bir çalışma içerisinde. Biz kaçırılan Ezidi Kürtler için de çalışıyoruz” dedi.

Nihad Hasan, Türkiye destekli grupların insan hakları ihlalleri konusunda ABD’nin Lübnan Büyükelçisi ile bir görüşme yapacağını da ekledi.

USCIRF’dan Türkiye’ye çağrı

Öte yandan ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), Efrin’de silahlı gruplar tarafından tutuklanan Rıdvan Muhammed’in can güvenliğinden endişe duyduklarını  açıkladı.

Twitter hesabı üzerinden açılama yapan USCIRF, Türkiye'den olaya müdahale etmesini ve Radwan'ı serbest bırakılması için müttefiklerine talimat vermesini istedi.

Ölen eşinin cenazesi için hazırlıklar engellenmişti

Rûdaw’ın Efrin İnsan Hakları Örgütü'nden edindiği bildiye göre, Efrinli Rıdvan Muhammed ve eşi Cennet uzun süre önce dinlerini değiştirerek Hıristiyanlığa geçtiler.

Cennet geçtiğimiz Temmuz ayı sonlarında öldü. Ancak silahlı gruplar Muhammed'in eşinin “kafir” olduğunu söyleyerek cenaze için hazırlık yapmasını ve kendi inançlarına göre gömmesini engelledi. Ardındanda Rıdvan Muhammed gözaltına alındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli