Şiladize'de bombardıman: 1 vatandaş hayatını kaybetti

Erbil (Rûdaw) – Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Şiladize kasabasında bombardıman sonucu bir vatandaşın hayatını kaybettiği öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Toplumsal Barış Timleri’nin (Community Peacemaker Teams-CPT)  İnsan Hakları Masası Sorumlusu Kamaran Osman, sabaha karşı düzenlenen hava saldırısında bir vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hayatını kaybeden vatandaşın kimlik bilgilerini de paylaşan Osman, “Hava saldırısı sonucu ölen vatandaşın 32 yaşındaki Osman Ruşdi Mırwanse olduğu bilgisi tarafımıza ulaşmıştır” dedi.

Ölen sivil vatandaşın amcasının oğlu Fahri Halil Rûdaw’a verdiği demeçte, Osman Ruşdi’nin Şiladize’deki Xastu köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava saldırısında hayatını kaybettiğini söyledi.

Bombardımana ilişkin şu ana kadar TSK ve PKK’den bir açıklama yapılmadı.

CPT geçtiğimiz 15 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında Türkiye ve İran'ın Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki ihlallerine ilişkin yayımladığı raporda, "Türkiye'nin PKK'ye yönelik saldırıları nedeniyle Amedi sınırında dokuz köy tamamen boşaltıldı" ifadelerine yer verdi.

"TSK, Kürdistan Bölgesi'ni 339 kez bombalandı"

CPT’nin aktardığına göre TSK, 15 Haziran'dan 15 Temmuz'a arasında Kürdistan Bölgesi'ni 339'u savaş uçaklarıyla, 35'i top atışlarıyla ve 7'si de insansız hava araçlarıyla olmak üzere 381 kez bombaladı.

Toplumsal Barış Timleri’nin paylaştıkları verilere göre, TSK, geçtiğimiz ay Duhok il sınırında 289 kez saldırı gerçekleşti. Erbil il sınırında 48 kez, Süleymaniye’ye 43 kez saldırı düzenledi. Son zamanlarda Musul il sınırında olan Şengal’e de hava saldırısı düzenledi.  

CPT İnsan Hakları Masası Sorumlusu Kamaran Osman, “15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında Sidakan’da TSK’nın saldırıları nedeniyle 184 ailenin yerinden edildi. 68 bin dönüm tarım arazisi ve doğal ormanın yandı, 19 evin zarar gördü. Saldırılarda bir vatandaş hayatını kaybetti” dedi.

CPT’ye göre, geçtiğimiz ay Miska köyünde bir kilise bombardıman sonucu hasar gördü, biri içme suyu, diğeri tarım amaçlı olmak üzere iki su projesi hedef alındı.

602 köy boşaltıldı

Osman, "Bombalamalar nedeniyle Barê Gare ve Miska köylerinin elektrikleri kesildi" dedi.

 Son 7 ayın istatistiklerini paylaşan CPT, "TSK, Kürdistan Bölgesi'ne bin 76 kez hava saldırısı ile top atışı düzenledi. Bu saldırıların yüzde 93'ü savaş uçaklarıyla, geri kalanı ise insansız hava araçları ve top atışlarıyla gerçekleştirildi” denildi.

CPT'ye göre Türkiye geçen yıl da Kürdistan Bölgesi'ni bin 548 kez bombaladı ve yaşanan çatışmalar sonucunda Kürdistan Bölgesi'nde 170'den fazla köy tamamen boşaltıldı. Ayrıca 602 köy de boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kamaran Osman, "1991'den bu yana 344 sivil hayatını kaybetti, 359 kişi de yaralandı; bu yıl çatışmalardan dolayı 8 kişi şehit oldu, 2 kişi de yaralandı" dedi.