Laçin Kürdü Paşayev: Neçirvan Barzani'nin ziyareti tarih sayfalarına geçecek

Bakü (Rûdaw) – Azerbaycan Kürtlerinden Fahreddin Paşayev, Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin Kürdistan ve Azerbaycan ilişkileri açısından  tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Azerbaycan ziyaretinin yankıları sürüyor.

Azerbaycan Kürtleri Dernekleri eski Başkanı ve Kürt Radiosu Sorumlusu Fahreddin Paşayev, Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretini Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi’ye değerlendirdi.

Kendisi de Laçin Kürdü olan Fahreddin Paşayev, “Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesini öğrendiğimizde Azerbaycan’daki Kürt toplumu olarak büyük bir sevinç yaşadık” dedi.

"Ölümsüz Lider Mela Mustafa Barzani Nahçıvan'a gelmişti"

“Güney Kürdistan ile Azerbaycan ilişkileri yüz yıl öncesine kadar dayanıyor” diyen Paşayev sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ölümsüz Kürt Lider Mele Mustafa Barzani, 1946’de Peşmergeleri ile birlikte Aras Nehrin’den Azerbaycan’ın Nahçivan bölgesine geçmişlerdi. Ve bir kaç ay burada kaldılar. Bu olay, Azerbaycan Kürtleri açısından büyük bir olaydı. Siz de bahsetmiştiniz, daha önceleri Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti Başkanı Qazi Muhammed de Azerbaycan’a ziyarette bulunmuş. Her iki lider Kürdistan’ın kurtuluşu için büyük mücadele vermiştir. Bana göre; Ölümsüz Barzani ile Qazi Muhammed’in Kürtler için yaptıklarının Kürdistan tarihinde bir benzeri bulunmamaktadır.”

Kürdistan Bölgesi’ndeki yarı-bağımsız bir statüye ulaşmış olmasının dünyadaki tüm Kürtler gibi Azerbaycan Kürtlerini de gururlandırdığını dile getiren Fahreddin Paşayev, bunun Kürtler için çok tarihi bir gelişme olduğunu altını çizdi.

"Azerbaycan'daki Kürtler ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Türkmenler için tarihi bir gün"

Neçirvan Barzani’nin Bakü ziyaretinin Kürdistan Bölgesi, Irak ve Azerbaycan açısından tarihi bir ziyaret olarak değerlendiren Fahreddin Paşayev şunları söyledi:

“Ayrıca Azerbaycan’daki Kürt toplumu ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Türkmenler açısından da bu ziyaret, özel bir öneme ve anlama sahip. Çünkü Türkmenler, Azerbaycan’ı tarihi öz vatanları olarak görüyor. Onlar için de önemli. Her daim gözü, kulağı ve yüreği Güney Kürdistan’da olan biz Azerbaycan Kürtleri için de çok büyük önemi var. inşallah bu ziyaretin olumlu sonuçları olur. Irak Kürdistan Bölgesi Başkanının ziyareti bizim için tarihi bir ziyaret, eşsiz bir olay.

"Sayın Neçirvan Barzani dünyadaki tüm Kürtlerin temsilcisi"

Yaşını artık almış bir insan olarak, bugünün Kürdistan ve Azerbaycan'ın tarih sayfalarında yerini alacağına inanıyorum. Çünkü kardeş bu iki halk, tarih boyunca hep birbirini desteklemiştir, bir arada yaşamıştır. İran Şahı, Azerbaycan'a saldırmayı planlıyordu ve  Qazi Muhammed’den savaşa katılması için asker istedi. Qazi Muhammed şaha şu tarihi bir cevabı verdi: ‘Ancak, Kürtlerin cenazelerini çiğneyerek Azerbaycan’la savaşabilirsiniz.’ Sayın Neçirvan Barzani’nin ziyareti Kürt-Azeri milletlerinin bu tarihi dostluğunu pekiştirmesi anlamında büyük öneme sahip. Sayın Neçirvan Barzani, dünyadaki tüm Kürtlerin temsilcisi olarak, olumlu bir rol oynayacağını düşünüyorum.”