Angelina Jolie: Ezidi çocuklar hala kabus görüyor

18-07-2020
Rûdaw
Etiketler Angelina Jolie Ezidi Şengal Birleşmiş Milletler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Güvenlik Konseyi'ni cinsel şiddete maruz kalan Ezidi Kürtler hakkında verdiği sözleri yerine getirmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde konuşan Angelina Jolie, IŞİD’in saldırıları ve işlediği insani suçlar nedeniyle mağdur olan Ezidi çocukların durumu hakkında Uluslararası Af Örgütü’nün rapora dikkat çekti.

Cinsel şiddete maruz kalan ve maruz kaldıkları insani suç ve ihlallerden kurtulan çocuklara sunulan hizmetlerin eksikliğini vurgulayan Jolie, bu çocuklar için ayrılan uluslararası fonların arttırılmasını ve özel hizmetlerin hayata geçirilmesini istedi.

“Saldırılarda birçok çocuk öldürüldü, yaklaşık 2.000 kişi geri döndü. Birçoğu travma sonrası stres, endişe ve depresyondan muzdarip” diyen Jolie, “Travma ve istismar yaşayan çocuklar tekrarlanan kabuslar yaşıyorlar. Çocukların çoğu akrabalarının öldürülmesine ve annelerinin tecavüzüne tanık oldu” dedi.

Angelina Jolie, Güvenlik Konseyi'ni cinsel şiddetten kurtulanlara verdikleri sözleri yerine getirmeye çağırarak, “Başarısız olduğumuzu itiraf etmeli ve hayatta kalanları desteklemeli, failler yasalar karşısında hesap vermelidir. Bunların hepsi tutulması gereken vaatlerdir” diye konuştu.

Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini işgal ederek binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırdı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan bir ofis kuruldu. Bu ofis aracılığıyla 3 bin 500’den fazla kişi kurtarıldı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

Kürdistan Bölgesi hükümeti, bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalarıyla Ezidilerin sesini uluslararası topluma duyurmaya çalıştı.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos tarihini “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etti.

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli