PAKURD Başkanı Baran, Erbil’deki saldırıya yorumladı: Hedef...

18-07-2019
Rûdaw
Etiketler Erbil İbrahim Halil Baran Türkiye Konsolosluk
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt siyasetçi İbrahim Halil Baran, başkent Erbil’de Türk diplomata yönelik silahlı saldırının Kürdistan Bölgesi’nin huzur ve istikrarına yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.

 

Rûdaw TV bültenine konuk olan PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran, dün başkent Erbil’de bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli bir diplomat ile iki Kürdistan Bölgesi vatandaşının hayatını kaybettiği olayı değerlendirdi.

 

Olay hakkında Kürdistan Bölgesi Asayişi tarafından yürütülen soruşturma sürecinin devam ettiğini anımsatan Baran, “Olayın gerçekleşme şekli Kürdistan Bölgesi’nin huzur ve istikrarına kastedildiğini gösteriyor. Türkiye konsolosluğu çalışanı hedef alınmış olsa da asıl amaç Kürdistan Bölgesi’ndeki yeni hükümete zarar vermektir diye düşünüyorum. Bölgedeki gelişmeler takip edildiğinde aşağı yukarı olayın şüphelileri de tahmin edilebilir” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumunun ardından Erbil-Ankara arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmeye yüztuttuğunu ifade eden Baran, “Bir süreden beridir Erbil ile Ankara arasında karşılıklı iyi adımlar atılıyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçenlerde Erbil’I ziyaret etti. Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani Türkiye’ye gitti. Bağdat ziyaretinin ardından yeni Başbakan Mesrur Barzani’nin Ankara’yı ziyaret etme ihtimali bulunuyor. Burada önemli olan hem Kürdistan Bölgesi ve hem de Türkiye tarafının meseleye aklıselim yaklaşmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

 

İbrahim Halil Baran, saldırı hakkında her iki taraftan yapılan açıklamaların olumlu olduğunu ve tansiyonun yükseltilten açıklamalar yapmadığını söyledi.

 

Baran, “PKK ile Türkiye arasında süren bir çatışma durumu var. Bir süreden beridir PKK bu nedenle Kürdistan Bölgesi hükümetini tehdit ediyor. Ama ben PKK’nin böyle bir saldırı düzenleyebileceğini zannetmiyorum. Çünkü onlar da bu dönemde kendilerini böyle bir olayla daha da sıkıntılı hale getirmek istemezler” diye konuştu.

 

Başkent Erbil’de dün öğlen saatlerinde Empire City’deki bir restauranda gerçekleştirilen saldırıda Türk diplomat Osman Köse ile Kürdistan Bölgesi vatandaşları Neriman Osman ve Beşdar Ramazan hayatını kaybetmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli