Dersim (Rûdaw) – Zazacanın kaybolmaması için Dersim Belediyesi’nin kendi bünyesinde kurduğu Yetişkinler Korosu’nun çalışmaları sürüyor.
Geçtiğimiz yıl Kırmancki (Zacaca) tiyatro grubu ve çocuk korusunun kurulmasından kısa bir zaman sonra Yetişkinler Korusu’nu da kuran Dersim Belediyesi, Kırmanckinin çocuklara öğretilmesi ve günlük yaşamda kullanılması için çalışmalarını yürütüyor.
Sanatçı Metin Kahraman’nın destek verdiği koro çalışmalarına katılarak Kırmancki müziklere eşlik eden Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, bütün dillerin kıymetli olduğunu ve dillerin önündeki yasakların kaldırılmasını istediklerini söyledi.
“Dersim toplumu dilini unuttu”
Rûdaw’a konuşan Maçoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Dersim toplumu dilini unuttu, biz istiyoruz ki bu topraklarda ve başka topraklarda insanlar dilini konuşsunlar. Biz bunun için bir araya geldik ve her dilden türküyü burada söylüyoruz. Bu dünyada Kürtlerin dili ile, Lazların, Arapların diliyle, Hemşin diliyle türkü söylüyoruz.
Türküler yasaklanıyor, her dil bizim için değerlidir. Türkçe, Kürtçe, Zazaca ne derseniz deyin herkes kültürüyle, diliyle kendini ifade etsin. Bunun için hepimiz burada bir araya geldik; Dersim’de türkülerini söylüyorlar.”
“Türkçe beğeniyorlardı; Kürtçe söyleyince bölücü diyorlardı”
Belediye bünyesinde gerçekleşen provalara kadınların ilgisi de gün geçtikçe artıyor.
Metropol şehirlerinde kendi dilinde türkü söylememenin kendisine acı verdiğini ifade eden Naciye Turan, “Şarkıları Türkçe söylediğimiz zaman çok beğeniyorlardı ama Kürtçe söylediğimiz zaman bana bölücü diyorlardı ve kötü bakıyorlardı. Bu durum bana hep kötü geldi” dedi.
Dersim Belediyesi bünyesinde başlatılan koro çalışmalarına destek veren sanatçılardan Zeynep Kılıç da Kırmanckinin kaybolmaması için başlatılan bu çalışmaların hayatın her alanına yayılması için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
“Dilimiz kaybolmak üzere”
Rûdaw’a görüş veren Kılıç, “Biz bu kursu dilimizin kaybolmaması için kurduk, çünkü dilimiz kaybolmak üzere ve konuşulmuyor. Bir yıldan fazladır bu kursu Dersim Belediyesi’nde kurduk ve sürdürüyoruz. Kırmanci dilinde, Ermenice, Türkçe olarak türküler söylüyoruz. Koromuza daha çok kadınlar ilgi gösteriyor. Güzel bir iş yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Koro hocası Ceren Aytaç ise “Ben başlangıçta kurs arkadaşlarımızdan böyle bir performans beklemiyordum ama çalışmalarımız neticesinde, karşılıklı inancımız ve disiplinimizle ve özen göstermemiz sonucu iyi işler ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın