Erbil (Rûdaw) - Ukrayna'nın Irak’taki diplomatik temsilcisi Oleksandr Buravchenkov, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ve Irak pazarına önem verdiğini söyledi. Buravchenkov, “Ukraynalı şirketler Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde iş yapmak istiyor” dedi.
Rûdaw TV’de Nwêner Fatih’in sunduğu “Rûdawî Emro” programına konuk olan Ukrayna'nın Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksandr Buravchenkov, Rusya ile savaşın sonuçları, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkiler hakkında soruları yanıtladı.
Oleksandr Buravchenkov dün Erbil’de Ticaret Odası’nı ziyaret ederek yetkililerle görüşmüştü.
Bu ziyaret ve Ukrayna’nın Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri hakkında konuşan Buravchenkov, savaştan önce Irak ve Kürdistan Bölgesi ile yarım milyar doların üzerinde pozitif bir ticaret akışı olduğunu ancak savaşla birlikte ticaretin de sekteye uğradığını, dünya genelinde gıda fiyatlarında değişimler yaşandığını söyledi.
Erbil Ticaret Odası'na yaptıkları ziyarette ticaret konusunda seçenekleri ve perspektifleri tartıştıklarını aktaran Buravchenkov, “Çünkü burada Ukraynalı şirketler Iraklı ortaklarıyla çalışıyor. Ünlü bir Ukraynalı gıda şirketinin Erbil'de ofisi var. Erbil iş yapmak için güvenli bir yer, bu nedenle Ukraynalı şirketler ortaklarıyla Irak'ta çalışmayı tercih ediyor. Belki şimdi değil ama yakında önceki ticaret hacmimizi telafi etmeyi başaracağız” ifadelerini kullandı.
Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ticaret
Ziyaretinin ikili ticarete yeni çözümler getirmesi açısından da önemli olduğunu kaydeden Ukraynalı diplomat, Irak ve Kürdistan Bölgesi ve Irak pazarına önem verdiklerini vurguladı.
Buravchenkov, “Korona virüs döneminde özellikle Rusya'nın işgal saldırılarından sonra Ukrayna'da işleri dijital ortamda yapmayı geliştirdik. Ticaret Odasına dijital bir yazı sunduk. Irak, Kürdistan Bölgesi ve Ukraynalı işadamları arasında, hatta Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği bölgelerde Ukraynalı şirketlerle doğrudan ilişki için olanak tanıyan ortak ilişkiler kurduk. Ziyaretim kapsamında Kürdistan İnovasyon Enstitüsü'nü de ziyaret ettim, orada yaptıkları yeni iş modelleri açısından çok önemli” diye konuştu.
Ukrayna’dan Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne gönderilen en önemli ve değerli ürünlerden birinin inşaatlarda kullanılan demir beton şişleri olduğunu ancak savaş nedeniyle şimdilik ihracatının durduğunu anlatan Buravchenkov, Erbil’deki Ukraynalı Altcom firmasının da altyapı projelerinde önemli işlere imza attığını söyledi.
Savaşın küresel gıda pazarı üzerindeki etkisi
Ukrayna’daki savaşla birlikte küresel piyasalarda petrol, gaz ve gıda fiyatlarının artığına dikkati çeken Buravchenkov, şöyle konuştu:
“Ukrayna, küresel gıda güvenliğine dahil olan ilk beş ülkeden biriydi ve öyle de olacak. Irak'ta fiyat artışları hissettiyseniz, Afrika gibi Ukrayna'dan yiyecek ve tahıl gelmeyen yerlerde açlığın eşiğindesiniz demektir. Gerçekten çok büyük bir sorun. Şunu vurgulamak isterim ki, Birleşmiş Milletler'in katılımıyla Türkiye ve Ukrayna tahıl koridoru projesini yeniden düzenledi ve Türkiye üzerinden dünya pazarına tahıl ihraç edebildik. O dönemde Rusya, bazı ülkelerde kıtlık tehdidi oluşturan Karadeniz'i kapatmıştı. Rusya gıda güvenliğini bazı ülkelere karşı silah olarak kullanıyordu. Ukrayna bu sorunu askeri olarak çözmeye karar verdi. Donanmamız Rus savaş gemisini batırıp yolu açtı. Öte yandan Rusya hala füzelerle limanları ve uluslararası gıda merkezlerini hedef alıyor. Bu durum gıda güvenliği üzerinde olumsuz etki yaratıyor.”
Rusya’nın saldırıları savaş durumu
Ülkesindeki savaşı ve yaşanan gelişmeleri değerlendiren Oleksandr Buravchenkov, “Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 2022’de değil, 2014'te başladı. 2014'te Rusya Ukrayna’nın doğusunun bir kısmını ve Kırım'ı işgal etti. Yani Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 26'sı işgal edildi. Ancak 24 Şubat 2022'den sonra Rusya'nın işgal ettiği toprakların yüzde 50'si Ukrayna güçleri tarafından kurtarıldı. Ukrayna'nın haritasına, büyüklüğüne, kaynaklarına baktığımızda bunun sadece dünyanın en büyük ülkelerinden birine karşı bir savaş olduğunu anlarız. Ama Ukrayna halkının cesareti sayesinde Rusya bu iki yılda planladıklarını hayata geçiremedi” dedi.
Buravchenkov, savaşın çok büyük bir alana yayıldığına vurgu yaparak, “Şu anda durumun çok tehlikeli olduğunu da unutmamak gerekiyor, çünkü Rusya'nın elindeki imkanlar hala oldukça tehlikeli” diye ekledi.
Nükleer tehdit var mı?
Yıllar önce Ukrayna’nın dünyada nükleer cephaneliğe sahip üçüncü ülke olduğunu belirten Buravchenkov, “Ama biz nükleer bir güç olmayı reddettik. Nükleer cephaneliğimizi yok ettik, Rusya dahil başka ülkelere taşıdık. O zamanlar Rusya dahil bazı ülkelerde tarafından topraklarımızın güvenliği ve birliğinin korunacağına dair garantimiz vardı. Yıllarca sadece topraklarımızı korumak için bir orduya sahip olduk. Bu nedenle Rusya bize saldırdığında ordularımız aynı seviyede değildi. Birçok gönüllü ve eski asker orduya katıldı” yorumunu yaptı.
Oleksandr Buravchenkov, “Rusya'nın artık ne uluslararası hukukta yeri ne de insani değerleri var. Ukrayna Çernobil konusunda kötü bir deneyim yaşadı. Sadece bir nükleer santralin patlaması tüm dünya için birçok soruna ve sonuçlara neden oldu. Sorumsuzluğun ne olduğunu biliyoruz. Nükleer santrali yanlış yönetmenin ne demek olduğunu biliyoruz. Ukrayna hala nükleer santraller üzerinde çalışıyor. Bu nükleer santrallerden biri de Rusya'nın işgal ettiği, Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya santralidir. Santrali işletmeye çalıştı ama Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu durumu izlemek üzere özel ekipler gönderdi. Ruslar bu yeni teknolojiyi yönetemiyor ve bilmiyorlar. Bu sadece Ukrayna için değil, bölge ve dünya için de tehdit oluşturuyor. Birkaç gün önce birkaç drone nükleer santraldeki reaktöre çarptı. Bu gerçekten bir tehdit ve eğer nükleer bir felaket olursa insanların şehrin merkezinden çok uzaklarda olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’nın barış için umudu
Ukrayna'nın Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksandr Buravchenkov, ülkesinin barış konusundaki vizyonu ve tutumunun oldukça basit ve açık olduğunu söyledi.
Oleksandr Buravchenkov, “Gelecek ay İsviçre, BM'nin Ukrayna'da kalıcı barış ve adaleti yeniden tesis etme amacıyla düzenleyeceği bir dünya liderleri zirvesine ev sahipliği yapacak. 15-16 Haziran'da İsviçre ve Ukrayna tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan bu zirve bir ilk olacak. Irak, karara olumlu oy veren 147 ülkeden biri. O dönemde Rusya dahil yalnızca yedi ülke karara karşı çıktı. Bu denklemde Ukrayna’nın barış konusundaki şartları Başkan Zelensky tarafından açıkça tanımlanıyor. Birkaç ay önce G-10 zirvesinde Başkan Zelensky 10 maddeden oluşan barış şartlarını açıkladı. Her şey açık, yasal ve Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmış. Bu küresel zirve İsviçre'de yapılacak. Bundan sonra Rusya ikinci zirveye davet edilebilir. Barışı sağlamanın yasal yolu budur” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın