Boşanma oranı en fazla Antep’te, sebep göçmenler mi?

Antep (Rûdaw) - Türkiye Adalet Bakanlığı'nın bir raporuna göre, en fazla boşanma davası Antep’te  açılıyor. Bunun nedenleri hakkında çok farklı iddialar var.

Antep bir yandan endüstriyel gelişme gösterirken, diğer yandan halkın büyük bir kısmı yoksulluğun pençesinde bulunuyor. Antep, boşanma davalarının artmasıyla da son günlerde gündemde.

Seyithan Turan, hem Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi, hem de boşanma davası açanlardan biri.

Turan, “Antep'te halkın sadece yüzde 4-5'i Antepli. Yüzde 95'i ise dışarıdan gelme. Birincisi bu. İkinci neden de ekonomiyle ilgili. Bir yerde kapitalizm tam ve düzgün yaşanamıyorsa ve feodalizm de varsa, aile ve toplum değişecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nu açıkladığı rakamlara göre, boşanma oranı 2021'de yüzde 27,46 arttı ve bir yılda 174.085 kişi evliliklerini sonlandırdı. Türkiye Adalet Bakanlığı'na göre en fazla boşanma davası Antep’te, en az ise Hakkari, Şırnak ve Dersim'de açıldı.

“2-3 aydır evli olan kişiler dava açıp boşanıyor”

Avukat Ömer Faruk Akan da, “Son 2-3 yılda boşanma davaları çok arttı ve önümüze birçok dava geliyor. Adalet Bakanlığı'nın raporuna göre boşanma davalarında da Antep ilk sırada yer alıyor. Türkiye genelinde boşanma sorunu arttı. Ama Antep'te sorun çok büyüdü. Artık evlilikler çok çabuk bitiyor. Eskiden 10-15 yıllık evlilikten sonra davalar açılırdı ama şimdi 2-3 aydır evli olan kişiler dava açıp boşanıyor” diye konuştu.

Anteplilere göre, bulundukları şehirde boşanma vakalarındaki artışın sebepleri farklı olsa da insanlar daha çok ekonomik sebeplerden ve sosyal değişimden bahsediyor.

Emekli Ömer Aslan, “Şu an boşanma davası duruşmasından çıktım. Nedeni ekonomik. Zengin karısının mücevherlerini kaybetse kadının sesi çıkmaz ama fakir bir kase kırsa kavga çıkar ve sorun büyür” dedi.

Ruşen Sar isimli bir vatandaş da, “Birinci sebep dinsizlik. 13-14 yıldır evliyim. 16 yaşında evlendim. Herkes evliliğini bitirebilir ama ben sabrettim ve konuyu Allah'ın bir imtihanı olarak görüyorum. İnsan nefsine yenik düşmemeli, peşinden gitmemeli” diye konuştu.

İşçi Kemal Erek de şunları söyledi: “En büyük neden ekonomik. Ancak birçok insan ekonomik olarak zorlanıyor ve evinde bulgur yemek yerine dışarıda pirinç yemek istiyor. Daha sonra hem bulgurdan hem pirinçten oluyor” dedi.

Antep'te boşanma davalarındaki artışla ilgili bir diğer ilginç iddia da Suriyeli göçmenler.

İddiaya göre bazıları Suriyeli kadınlarla evlenmek için eşlerinden boşanıyor. Bu da Antep’i boşanma oranında ilk sıraya çıkarıyor.