Lahur Şeyh Cengi: Kerkük olayları araştırılsın

18-03-2018
Rûdaw
Etiketler Lahur Şehy Cengi Kerkük Peşmerge
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Enformasyon ve Güvenlik Ajansı Başkanı Lahur Şeyh Cengi, 16 Ekim Kerkük olaylarının araştırılması ve sonuçlarının kamuoyuna duyurulması talebinde bulundu.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümet Başkanı ve yardımcısına yazılı bir dilekçe sunan Lahur Şeyh Cengi, “Malesef, 25 Eylül bağmsızlık referandumu ve 16 Ekim Kerkük olaylarının ardından hiç bir sorgulama yapılmadan, önyargılı bir şekilde bazı kişilere ihanet suçlaması yöneltilmiştir” dedi.

 

Herhangi bir suçlama yapmadan önce, Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı’nın olayları soruşturmak için Kürdistan Parlamentosu bünyesinde bir araştırma komisyonu kurması gerektiğine vurgu yapan Cengi, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

 

“Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) bazı arkadaşlarımızın itham edildiği bu dönemde, gerçeklerin açığa çıkarılması ve Kürdistan halkının aydınlatılması için sizden üst düzey bir komiyonun kurulmasını, 16 Ekim ve ardından Tuzhurmatu’dan Şengal’e kadar yaşanan olayların aydınlığa kavuşturulmasını talep ediyorum.”

 

Lahur Şehy Cengi ayrıca, bu komisyonun olaylarda sorumluluğu olan kişilere karşı ayrım gözetmemesini ve soruşturma sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.  

 

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri 16 Ekim 2017’de Kerkük ve Tuzhurmatu’ya askeri harekat başlatımış, daha sonra peşmerge güçleri bu bölgeyi terketmişti.

 

KYB eski genel sekreteri Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi peşmerge güçlerinin geri çekilmesinden sorumlu tutularak “Bağdat’la anlaşma yapmakla” itham edilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli