Sabah Gazetesi'nden ‘anket’ açıklaması: Kürt halkından özür diliyoruz

18-02-2023
Etiketler Anket Irak Sabah Gazetesi Kürdistan Bölgesi Hükümeti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın resmi gazetesi Sabah yazı işleri müdürü Ahmed Abdulhüseyin, “Kürt halkı Bağdat’a dönmek istiyor” şeklinde sonuçlanan anketin kendileri tarafından yapılmadığını, akademik bir merkezden alındığını söyledi. Abdulhüseyin, “Kürt halkından özür diliyoruz” dedi.

Irak hükümetinin resmi gazetesi Sabah, 18 Şubat 2023 tarihli sayısında, Kürdistan Bölgesi ile ilgili bir ankete yer verdi.

Nerede ve nasıl yapıldığı ve katılanların sayısı hakkında herhangi bir bilgiye yer verilmeyen ankette, “Kürdistan Bölgesi’nde iki büyük parti (KDP ve KYB) arasındaki çelişkilerden dolayı halkın büyük çoğunun siyasi otoritelerinden hayal kırıklığı duyduğu ve Bağdat'a dönmek istediği” iddia edildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden sert tepki

Ankete sert tepki gösteren Kürdistan Bölgesi hükümeti ise, “Gazetenin dayandığı bu akademik merkez ve sözde anketin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur ve gerçeklerden uzaktır” açıklamasını yaptı.

Açıklamada, Kürdistan halkının referandumun sonuçlarına inandığı kaydedilerek, “25 Eylül 2017'de, Kürt halkının büyük çoğunluğu, en büyük referandumda bağımsız bir şekilde ayrılma yönünde oy kullandı” denildi.

Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşların ilerleme, refah ve hizmetler açısından Irak'ın diğer bölgelerine göre çok önde olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Kürdistan Bölgesi, yasal ve anayasal bir yapıya sahip olup, binlerce şehidin kanı ve kahraman Peşmergelerin direnişinin ürünüdür" denildi.

Irak hükümeti: Bizim görüşümüzü yansıtmıyor

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Awadi ise, Sabah gazetesinde yayınlanan anketin “kişisel görüştür olduğunu Irak hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını” kaydetti.

Sözcü Awadi, “"Irak anayasasında Irak federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri düzenleyen diğer hükümler, yeni Irak'ın önemli kazanımlarından biridir. Anayasaya göre seçilen meşru hükümet bu yasanın gereklerini uygulamakla yükümlü olacaktır” dedi.

Gazeteden özür ve açıklama

Rûdaw’a konuşan Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmed Abdulhüseyin, “Öncelikle gazetemizde yayınlanan anketten rahatsızlık duyan Kürt halkından ve istemeden meydana gelen hatadan dolayı özür dileriz" dedi.

Anketin ismini ilk defa duyduğu akademik bir merkezden alındığını belirten Abdulhüseyin, "Ankete kaç kişinin katıldığını ve hangi mekanizma ile yapıldığını bilmiyoruz. Herhangi bir akademik kurum bir anket yayınladığında üzerinde çalışıyoruz ve iki farklı görüş alıyoruz” diye belirtti.

Abdulhüseyin, "Kürdistan Bölgesi Hükümetinin bu kadar sert tepki göstermesine ve açıklama yapmasına gerek yoktu. Çünkü sanırım haberin sadece başlığını görmüşler. Raporun tamamını okumuş olsalardı böyle tepki göstermezlerdi” sözlerini sarf etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli