Başkan Neçirvan Barzani, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ile bir araya geldi

Erbil (Rûdaw) – Dünyanın önemli platformlarından olan Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2022) bugün başladı. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, konferans çerçevesinde Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Irak'taki mevcut siyasi durum ele alınırken her iki taraf da Irak’taki krizinin çözümü için müzakerelerin önemini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas’ın Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki durumu yakından takip ettiğini belirttiği iletilen açıklamada, Schinas’ın sözlerine yer verildi:

“Avrupa Birliği, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine devam ettirecek. Birlik ayrıca mevcut sorunların çözülmesi umudu taşıyor.”

Schinas ayrıca Erbil ve Bağdat'a göç alanında Avrupa Birliği'ne yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Başkan Neçirvan Barzani de görüşmede siyasi istikrarı sağlayacak çözüm için Avrupa’dan gelen yardımı ve işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Neçirvan Barzani ayrıca Avrupa Birliği'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik kapsamlı bir politika izlemesinin altını çizdi.

İki liderin toplantısında ayrıca bölgedeki son gelişmeler  de ele alındı.

Münih Güvenlik Konferansı

Münih'te ilk defa 1963'te "Uluslararası Askeri Bilimler Buluşması" adıyla düzenlenen konferans, o dönemde daha çok Almanya, ABD ve NATO üyelerinden katılım olduğu için "Transatlantik Aile Buluşması" olarak adlandırılıyordu.

1994'ten sonra "Güvenlik Politikaları İçin Münih Konferansı" adıyla yapılan buluşma, 2008'de "Münih Güvenlik Konferansı" ismini aldı. İlk yıllarda 60 katılımcı ile sınırlı tutulan konferans, 1999'dan sonra Avrupa'nın doğusundaki ülkelerden, Hindistan, Japonya ve Çin'den katılımcılara da açıldı.

Konferans, 1991'de Körfez Savaşı ve 1997'de konferansın başkanlığındaki değişim hariç her yıl düzenli olarak gerçekleştirildi.