Kemal Kerküki: Kerkük valisi tarafsız biri olmalı

Erbil (Rûdaw) – KDP Kerkük-Germiyan Başkanlık Meclisi Sorumlusu Kemal Kerküki, “Kerkük valisinin tarafsız bir şahsiyet olmasını istiyoruz” dedi.

 

Bugün Kürdistan Bölgesi’nde yapılması beklenen Kerkük İl Meclisi toplantısı iptal edildi.

 

Rûdaw haber bültenine konuk olan Kemal Kerküki, “KYB’li kardeşlerimizin talebi üzerine toplantı kararı alınmıştı. Fakat bazı bileşenler ve meclis üyeleri anlaşamadı. Oturumun yapılabilmesi için gerekli yasal sayıya ulaşılamadığı anlaşılıyor. Dolayısıylşa İl Meclis Başkanı Vekili Rebiwar Talabani, ortak bir karar alınıncaya kadar toplantıyı ertelediğini açıkladı” ifadelerini kullandı.

 

Kerküki, “Kerkük İl Meclisi 41 üyeden oluşuyor. Bunların 26’sı Kürdistani Kardeşlik Listesi’nden. Ayrıca Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kardeşlik Listesi’nde en çok oya sahip olan partidir” diye konuştu.

 

Kerkük için yeni bir valinin seçilmesi konusunu değerlendiren Kerküki, “Kürdistan Demokrat Partisi olarak bizim görüşümüz şudur; Kerkük valisi tüm tarafların üzerinde anlaştığı tarafsız bir şahsiyet olsun. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de bu konuda Kerkük halkına hizmet etmeyi esas almalıdır, bir partinin çıkarlarına değil” dedi.

 

KDP Kerkük-Germiyan Başkanlık Meclisi Sorumlusu Kerkük’ün askeri durumuna da değinen Kerküki, “Bize göre, Kerkük hala işgal altındadır. Kerkük’teki durumun normalleşmesini, KDP’nin de kendi kurumlarını açabilmesini istiyoruz. Durum normalleştikten sonra meclisin çalışmalarına başlaması ve valinin seçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.