Kürdistan Demokrat Partisi bu yıl kongre yapacak

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Kurulu toplantısı ardından bu yıl kongre yapılmasına karar verildi.  

Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yapılan toplantıda, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin içinden geçtiği çetin süreçte özellikle Irak’ın bölgesel ve Küresel ülkelerin hesaplaşma arenası haline getirilmemesi, ülkede yaşanan gerilim ve kaos ortamından biran öne çıkması ve işsizliğin önüne geçilmesi gibi bir çok nedenden dolayı kongre yapılmasına karar verildi.

Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının huzur ve refah seviyesinin artırılması için KDP organlarının şevkle daha fazla çalışması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 “2019 yıllı ve 2020’nin başından itibaren yaşanan ve doğrudan Irak’ın siyasi sürecini etkileyen önemli olaylar toplantıda ele alındı. Olayların Irak Cumhuriyeti’nin üzerinde oluşturduğu siyasi, ekonomik etkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel ülkelerle olan ilişkileri akabinde Irak hükümeti ve parlamentosu tarafından tepki mahiyetinde verilen kararlar ve sunulan öneriler rejimin 2003 yılında yıkılışından sonra Irak’ın bütün etnik unsurlar, dinler ve bileşenler için öngördüğü ve uzlaşıldığı prensip ve değerlerden uzaktı.”

Irak’ta 1 Ekimden bu yana devam eden protesto gösterilerinin ülkedeki ekonomik, diplomasi ve yönetimi etkilediğini, sorunların ise şu ana kadar çözülmediğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Irak’ı bekleyen tehlikeli ve endişe verici süreç ile ülkenin bölgesel ve hesaplaşma arenası haline getirilmemesi konuşuldu. Irak’ta terör tehdidi şu ana kadar devam ediyor ve sonlanmamıştır. Hala istikrara ve güvenliği tehdit etmektedir. Iraklı vatandaşların ekonomik durumu daha fazla krizi kaldıramaz duruma gelmiştir. Özellikle de işsizliğin arttığı bir dönemde. Irak’ın orta ve güney kesimlerinde yaşayanların yüzde 30 açlık sınırları altında yaşıyor. Toplantıda Irak’ın bölgesel ve küresel bir sorunların bir parçası haline gelmemesi için bütün çabaların faaliyete geçilmesine karar verildi.  Bu kapsamda verilecek her karar çıkarılacak her yasa Iraklıların çıkarı ve talebi doğrultusunda olması gerekiyor. Irak’ın toplumsal güvenliği için tek taraflı kararlardan da uzak durulmalıdır”

Başkanlık Kurulunda konuşulan bir diğer husus ise Kürdistan Bölgesi’nin vatandaşlarının huzuru ve istikrarını temin edecek adımların desteklenmesi idi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan hızlı değişimler karşısında hem içeriden hem de dışarıdan uyum sağlamak için parti organlarımızın daha fazla özverili bir şekilde çalışması gerektiğinin önemine vurgu yaptık. Bu nedenlerden dolayı KDP Başkanlık Kurulu 2020 yılında kongre yapmaya karar verdi. Bu kapsamda Polit Büroya gereken hazırlığı yapması için yetki verildi.”