Xaneqin'de Kürdistan Bayrağı Günü kutlamalarına izin verilmedi

17-12-2023
Etiketler Kürdistan Bayrağı Günü Xaneqin Kürdistan İdaresi Dışında kalan Kürt bölgeleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -   Kürdistan Bayrağı Günün’de Xaneqin’de kutlamalara ve bayrakların asılmasına izin verilmedi.  Rûdaw muhabiri, Irak İl Genel Meclis seçimleri bahanesiyle kent idaresinin hiçbir eyleme izin vermediğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin tüm şehir ve ilçelerinde resmi olarak kutlanan Kürdistan Bayrağı Günü, Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri arasında yer alan Xaneqin’de de her yıl olduğu gibi bu yıl kutlanmak istendi.  Ancak kent idaresi bu yılki kutlamalara izin vermedi. 

Her yıl bir grup Kürt gönüllü saat 15.00’de kent merkezinde resmi bir törenle ulusal marş eşliğinde Kürdistan Bayrağını göndere çekiyordu. 

Rûdaw muhabiri Huner Reşid, bu yıl resmi kutlamaların olduğu meydanda hiçbir hazırlığın yapılmadığını söyledi. Kent idaresinin İl Genel Meclis Seçimlerini gerekçe göstererek tüm eylemlilik ve kutlamaları yasakladığını aktardı. 

16 Ekim 2017’de Heşdi Şabi milisleri ile Irak ordusunun Xaneqin’e girdiği ve Peşmerge’nin çekildiği tarihten sonra resmi kurum ve kuruluşlardaki Kürdistan Bayrakları indirildi. Ancak bir gelenek olarak Kürdistan Bayrağı Günü  vesilesiyle bazı okullarda resmi törenler düzenleniyor, bazı okul ve caddeler Kürdistan bayrakları ile donatılıyordu.

18 Aralık'ta gerçekleşecek olan Irak İl Genel Meclis Seçimleri dolasıyla okulların tatil edilmesinden ötürü Kürdistan Bayrağı Günü okullarda da kutlanmadı.

Kent merkezinde düzenlenen resmi tören ve kutlamalara ise seçim yasakları çerçevesinde izin verilmedi.

Rûdaw’a konuşan Kürt vatandaşlar kent idaresinin tüm eylemlilik ve etkinlikleri yasakladığını söyledi.

17 Aralık 1945’te Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nde Kürdistan Bayrağı’nın dalgalandırıldığı gün 19 Haziran 2004 tarihinde Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bayrak Günü olarak kabul edildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli