‘Bu kutsal bayrak tüm Kürdistan halkı için ebediyen gurur kaynağı olacak’

17-12-2020
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bayrak Günü Mesud Barzani Neçirvan Barzani Küridstan Bayrağı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bayrak Günü’nü kutladı. Barzani, “Bu kadar kan dökülen bu kutsal bayrak, tüm Kürdistan halkı için ebediyen gurur kaynağı olmaya devam edecektir” dedi.

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 17 Aralık Kürdistan Bayrak Günü vesilesiyle birer mesaj yayımladı.

Başkan Mesud Barzani, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, “Kürdistan Bayrak Günü kutlu olsun. Bu kadar kan dökülen bu kutsal bayrak, tüm Kürdistan halkı için ebediyen gurur kaynağı olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani de, “Kürdistan Bayrak Günü’nde, bu bayrağın altında özgürlük için canlarını veren şehitlerin aziz ruhu önünde saygıyla eğiliyor, saygıyla yad ediyoruz” dedi.

Barzani, “Bu ağır koşullarda Kürdistan’daki tüm bileşenler arasında birlik, beraberlik ve birlikte yaşama vurgu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Başbakan Mesrur Barzani de Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Bu bayrak uğruna yapılan fedakarlıkları düşünmeliyiz. Zor zamanlarda bizi birleştiren değerleri yeniden teyit eden ve müreffeh bir Kürdistan için ortak mücadelemizi hatırlatan bayrağımızdı” dedi.

Kürdistan Parlamentosu, 2009 yılında aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” olarak kabul etti.

Bu vesile ile her yıl 17 Aralık’ta, Kürdistan’da ve yabancı ülkelerde Kürdistan Bayrağı’na saygı için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Kürdistan Bayrağı

Kürdistan Bayrağı (Ala Rengîn), Qazi Muhammed tarafından Rojhılat’da ilan edilen Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilk bayrağıdır. Qazi Muhammed Mahabad’da dalgananan bayrağı Kürt lider General Mele Mustafa Barzani’ye teslim etti.

Kürdistan Parlamentosu, 1999’da aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” olarak belirledi.

O tarihten itibaren her yıl 17 Aralık, Kürdistan’da ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bayrağın renklerinin anlamı

Kürt bayrağında arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi ile bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı Mezopotamya güneşi bulunuyor.

Bayraktaki renkler sırasıyla şu anlamları ifade ediyor:

Yeşil: Kürdistan’ın doğası ve dağları

Kırmızı: Kürdistan şehitlerinin kanı

Sarı: Aydınlık

Beyaz: Barış

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli