Kürdistan Bayrak Günü coşkuyla kutlanıyor

Erbil (Rûdaw) - 17 Aralık 1945’te Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nde dalgalanan Kürdistan Bayrağı, bugün Kürdistan Bölgesi’nin resmi bayrağı olarak dalgalanmaya devam ediyor.

 

Kürdistan Bayrağı (Alarengin), Qazi Muhammed tarafından Doğu Kürdistan’da ilan edilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin ilk bayrağıdır.

 

Aynı bayrak 1927-30 yılları arasında Ağrı Kürt Cumhuriyeti’nin bayrağı olarak da kullanıldı.

 

Kürdistan Parlamentosu, 2009’da aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” olarak belirledi.

 

O tarihten itibaren her yıl 17 Aralık’ta Kürdistan Bölgesi’nde ve dünyada Kürdistan Bayrak Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nin üzerindeki siyasi ve ekonomik yaptırımlara rağmen başta başkent Erbil olmak üzere Süleymaniye, Duhok ve Halepçe’de kutlamalar coşkulu bir şekilde başladı.

 

9 Aralık 2016'da Türkiye’yi ziyaret eden Kürdistan Bölgesi’nin eski Başkanı Mesud Barzani’nin ilk kez resmi ziyaretinde Kürdistan Bayrağı’yla karşılanması önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçmişti.

 

Başbakan Neçirvan Barzani'nin Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede de Kürdistan Bayrağı’nın bulunması önemli bir gelişme olarak değerlendirilmişti.

 

Kerkük İl Meclisi, 28 Mart'ta kamu kurumlarında Irak Bayrağı'nın yanına Kürdistan Bayrağı'nın çekilmesi yönünde karar almıştı.

 

Ancak 16 Ekim'de Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelere giren Heşdi Şabi ile Iraklı güçler, kentteki kamu binalarında dalgalanan Kürdistan Bayrağı’nı indirmişti.

 

Bayrağın renklerinin anlamı

 

Kürt bayrağında arka planda birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi ile bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı Mezopotamya güneşi bulunuyor.

 

Bayraktaki renkler sırasıyla şu anlamları ifade ediyor:

 

Yeşil: Kürdistan’ın doğası ve dağları

Kırmızı: Kürdistan şehitlerinin kanı

Sarı: Aydınlık

Beyaz: Barış