Vali Teter, Belarus’a göç eden Duhoklular hakkında konuştu: Kürdistan’da güvenlik sorunu yok

17-11-2021
Rûdaw
Etiketler Belarus Duhok Göç Kürdistab Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nden göç edenlerin çoğu, "istihdam ve güvenlik eksikliği" gerekçesiyle Avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulunuyor. Duhok Valisi Ali Teter, "İşsizliğin yaşandığı doğru, ancak güvenlik sorunu yok. Hatta Kürdistan Bölgesi'ndeki güvenlik Avrupa'dan daha iyi" dedi.

Duhok Valisi Ali Teter, Radyo Rûdaw'a katılarak son zamanlarda Kürdistan Bölgesi'nden artan insan göçünün nedenlerini anlattı.

Göçmenlerin çoğunun "güvenlik sorunu" gerekçesiyle Avrupa ülkelerine sığındığını belirten Ali Teter, "Kürdistan Bölgesi, barış, huzur, güvenlik ve istikrarın olduğu bölgelerden biridir. İşsizlik sorununa bir şey diyemem ama Kürdistan Bölgesi'nin güvenliği Avrupa'nın güvenliğinden daha iyidir. Burada siyasi, sosyal ve ekonomik istikrar var. Avrupa'ya gidenler vicdanlı olmalı ve su içtikleri kaynağa taş atmamalıdır. Burada durum nasılsa olduğu gibi anlatmalıdırlar” diye konuştu.

Belarus'taki göçmenlerin çoğu Duhok'tan

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine gitmeye çalışan ve Belarus-Polonya sınırında bekleyen Kürt göçmenlerin çoğu Duhoklu.

Bu konuyu değerlendiren Duhok Valisi Teter, “Belarus'a göç edenler bizim akrabalarımız ve vatandaşlarımız. Dünyanın neresinde bir sorunla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar o sorun aynı zamanda bizim de sorunumuzdur. Bunlar arasında memurlar, işverenler, işsizler de var ancak Belarus hükümeti halkımızı kendisi ile Avrupa Birliği arasındaki gerilimin bir aracı haline dönüştürmüş durumda” dedi.

Vali Teter, ildeki istihdam projeleriyle ilgili ise geçen 2 yıl içerisinde çok sayıda projenin hayata geçirildiğini, bu projelerin toplam maliyetinin 700 milyar dinardan fazla olduğunu kaydetti. Ali Teter  ancak Irak dinarının dolar karşısında değer kaybetmesiyle bazı projeleri gerçekleştiremediklerini, bunlar için 300 milyon dinar gerektiğini söyledi.

Duhok'taki stratejik projeler

2022 için planlanan projelere değinen Vali Teter, Duhok için ayrılan bütçenin yüzde 5’ini yatırım projelere ayırdıklarını ve bunlar arasında özellikle altyapının güçlendirilmesi, sokakların yenilenmesi, elektrik, içme suyu, sağlık ve eğitim hizmetlerinin ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Vali Teter şu anda hükümet ve özel sektörün ortak projeler üzerinde çalıştıklarını da belirterek, “Onaylanan projelerden biri de Siyaretkê duble yolu ve Zawîte tünelidir” dedi.

Türkiye’nin düzenlediği operasyonlar da etkili oluyor

Duhok’taki stratejik projelere ilişkin bilgi veren Ali Teter, “Metina tüneli de stratejik ve ekonomik bir proje. Bu tünel Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında yeni açılacak olan sınır kapısına bağlanacak. Kürdistan Hükümeti bu projeye yaklaşık 10 milyar dinardan fazla bir para harcadı” dedi.

Türk ordusu, aralarında Duhok’un da bulunduğu sınır bölgelerinde “PKK’liler barınıyor” gerekçesiyle yıllardır operasyonlar düzenliyor. Vali Ali Teter, "Türkiye ile PKK arasındaki savaşın Duhok’a yüzde yüz etkisi oldu. Artan işsizlik ve yoksulluğun önemli bir nedeni de bu" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli