Erbil’de Baas Marşı çalan kafe kapatıldı!

Erbil (Rûdaw) - Eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin için yazılan Baas Marşı’nın çaldığı kafenin kapatıldığı ve sahibinin gözaltına alındığı bildirildi.

Erbil’de bir yurttaş, Baas rejimine ait bir marşın çalındığı videoyu “Burası Erbil’in kalbi” notuyla sosyal medya platformlarından paylaştı.

Videonun paylaşılmasının ardından binlerce kullanıcı tepki gösterirken video geniş yankı uyandırdı.

Konuya ilişkin Erbil Valiliği’nden karar

Bunun üzerine Erbil Valiliği, resmi Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Erbil'de Baas rejimi marşının çalındığı ve net olarak duyulduğu Parmigiano Kafe'de bir video klibin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Erbil valisi, sahibinin gözaltına alınmasına ve kafenin kapatılmasına karar verdi" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca bu tür eylemlerin milli ve etnik değerlerden uzak olduğu, halkın verdiği mücadeleyi rencide ettiği belirtilerek, bu tür eylemlerin hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği ve yasal işlem uygulanarak cezalandırılacağı kaydedildi.

Kafenin kapatılma kararının Erbil Valisi Omid Xoşnav tarafından alındığı aktarıldı.

“Sahibi Kürt”

Öte yandan Erbil Merkez Kaymakamı Nebez Abdulhamit ise konuya ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Kafenin sahibi Kürt ve şimdiye kadar konuyla ilgili olarak 3 kişi gözaltına alındı” bilgisini paylaştı.

Irak Anayasası, Baas rejimine dair her türlü etkinliği yasaklıyor

Baas Partisi’ni yasaklayan Irak Anayasasının 7. maddesi, ayrıca Baas rejimiyle ilgili her türlü sembol kullanılmasını ve propaganda yapılmasını da yasaklıyor.