Erbil’de Türkmen Kültürü ve Dili Günü etkinliği düzenlendi

17-11-2021
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Türkmen Günü Aydın Maruf Hakan Karaçay
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Türkmenlerin Kürdistan Bölgesi’nin temel bileşenlerinden biri olduğunu belirterek Türkmenlerin sandalye kotasının artırılması gerektiğini bildirdi.

Başkent Erbil’de “17 Kasım Türkmen Kültürü ve Dili Günü” vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.

Türkmen Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Türkmen Reform Partisi Başkan Yarımcısı Muna Kahveci, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay da hazır bulundu.

Ekinlikte bir konuşma yapan Aydın Maruf, “Bugün Türkmenler hem Irak’ta ve hem de Kürdistan Bölgesi’nde önemli bir aktör, önemli bir toplumdur. Hem parlamentoda hem de hükumette temsiliyetini bulmaktadır” dedi.

“Türkmenlerin kotasının 7’ye çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz”

Son dönemde bazı tarafların Türkmen ve Hristiyan kotasının düşürülmesi gerektiği şeklinde bir takım görüşler öne sürdüklerini belirten Maruf, “Biz bunu iyi niyet olarak görmüyor, arkasında siyasi nedenler olduğunu düşünüyoruz. Türkmen ve Hristiyanlara tanınan kota 11’dir. Türkmenlerin 5 kotası vardır. Biz bu kotanın 7’ye çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Aydın Maruf, “Birlikte yaşamdan, demokrasi ilkelerinden bahsediyorsak eğer Türkmen ve Hristiyanların varlığına, haklarına destek vermeliyiz. Bu ayrıca bir insan hakları meselesidir” diye konuştu.

Maruf’un konuşmasının ardından Türkmen kıyafetleri ile halay gösterisi sergilendi, yerel sanatçılar şarkılarını seslendirdi.

“Türkmenlerin temsil edilmelerini görmek bizlerin temennisi”

Etkinliğin ardından gazetecilere konuşan Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, “17 Kasım, Türkmen Kültürü ve Dili Günü olarak resmi bir gün olarak kabul edilmişti. Bugün bu vesileyle davet edildik ve teşekkür ediyoruz. Türkmenler, Irak’ın en büyük üçüncü, IKBY’nin en büyük ikinci etnik grubunu oluşturmaktadır. Buna uygun şekilde hayatın her alanında temsil edilmelerini görmek bizlerin de temennisi. Bu vesileyle, Türkmen Kültürü ve Dili Günü’nü tekrar kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Parlamentosu, Ocak 2020’de Türkmenlere ait özel günlerin resmileştirilmesi için düzenlenen, 17 Kasım’ı “Türkmen Kültürü ve Dili Günü” ve 25 Şubat’ı da “Türkmen Basını Günü” olarak kabul etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli