Bakırcılık yok olmayla karşı karşıya

Erzincan (Rûdaw) - Erzincanlı bakır ustaları, mesleklerinin ömrünü doldurması sebebiyle son demlerini yaşıyor.

Erzincan kent merkezinde bir zamanlar 47 bakırcı bulunurken, şu anda bu mesleği yapan sadece 6 bakırcı var.

 

Bakır ustalarının sayısının az olması, çırakların yetişememesi ve gelişen teknoloji ile beraber el emeğinin pahalı bulunup rağbet gösterilmemesinden dolayı bakırcılık mesleği zor günler geçiriyor.

 

Bakırcılık mesleğinin yaşaması için çaba harcadıklarını belirten bakır ustaları, bu mesleğin devam etmesi için devletin kendilerine destek vermesini istiyor.

 

Başta çaydanlık, tespih ve cezve olmak üzere çok çeşitli ürünler üreten bakırcılar, gelişen teknoloji ile birlikte bu ürünlerin artık kullanılmamaya başladığını dile getirdiler.

 

Bakırcılık mesleğine 7 yaşında çırak olarak başlayan Cihangir Karakaya, bu mesleği diğer kuşaklara da aktarmak istiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Cihangir Karakaya, şunları söyledi:

 

“40 yıldır bakırcılık işini yapıyorum, mesleğimi seviyorum. 1978 yılında abilerimle birlikte bu işe başladık. Erzincan'da yıllar önce 47 bakır atölyesi vardır. Her atölyede 15-20 kişi çalışıyordu. Diğer atölyelerde 150 kişi çalışıyordu. Meslek tamamen bitmek üzere çünkü eleman yetişmiyor. 6 atölye kaldık, sıvama yapanlar kaldı eğer bunlarda giderse bu meslek biter. Ürettiğimiz malları çevre illere  hatta İran'a kadar gönderiyorum.”

 

Tepsi, kahve fincanları, ibrik gibi işlenmiş süs eşyalarının imalatını da yapan Murat Karadağ'da Erzincan'da bakır ustalarının içinde en gencidir.

 

“40 yaşındayım bakır işiyle uğraşıyorum. Mesleğimi çok seviyorum ama yetişen elemanımız yok” diyen Karadağ, sözlerine şunları ekledi:

 

“Bakır'ı Maraş'tan alıyoruz buda bize ek maliyete neden oluyor. Önceden Erzincan'da bakır hattanesi vardı buda kapandığı için Maraş'tan almak zorunda kalıyoruz bu da maliyeti arttırıyor. Bakırcılık mesleği ölmek üzere, isteriz ki bu meslek bitmesin çünkü mesleğimizi seviyoruz. Erzincan'ın yarısı bu iş ile geçimini sağlıyordu. 3 bin insan bu işle geçiniyordu, 47 atölyeden 7 tane atölye kaldı. Bu mesleğin bitmesini istemiyorum. Çocuğum 13 yaşında hafta sonları buraya getiriyorum bu mesleği öğrenmesi için, bu işe yapan en genç bakır ustası benim, devlet bu mesleğin ölmemesi için bize destek versin.”