‘İran medyası gerçekleri yansıtmıyor’

Erbil (Rûdaw) – Doğu Kürdistan’da yaşanan deprem felaketinin ağır bilançosunun İran medyası tarafından tam olarak yansıtılmadığı belirtiliyor.

 

Doğu ve Güney Kürdistan’da meydana gelen depremin üstünden 5 gün geçti. Depremin etkili olduğu Serpel Zehaw, Kasrı Şirin, Ezgele, Selas Bawecan ve çevre köylere halen su, elektrik ve gaz gibi temel hizmetlerin ulaştırılmadığı belirtiliyor.

 

Diğer yandan Kırmaşan Parklamenteri Ahmed Seferi İran medyasını eleştirerek, bölgede neredeyse deprem yaşanmamış gibi yansıtıldığını söyledi.

 

7,3’lük depremde Kırmaşan’a bağlı bin 900 köy zarar gördü. Binlerce kişi, yaşanan yıkım nedeniyle evsiz kaldı.

 

Kırmaşan Valiliği’nin verilerine göre 31 bin evde zarar meydana geldi, 16 bin ev tamamen yıkıldı.

 

İran medyası ise ölümler hakkında çelişkili rakamlar veriyor. Ahmed Seferi, bini aşkın kişinin depremde hayatını kaybettiğini belirtiyor. Köylerde hayatını kaybeden ve toprağa verilen kişilerin, resmi rakamlara eklenmediği ifade ediliyor.

 

En son paylaşılan resmi rakamlara göre depremde 474 kişi hayatını kaybetti, 9 bin 388 kişi de yaralandı. İran Adli Tıp Morgu ise ölü sayısının 436, kayıp sayısının 3 olduğunu duyurdu.

 

Bir vatandaş, ailesinden 27 kişiyi kaybettiklerini, acele bir şekilde cenazeleri defnettiklerini söyledi.

 

Depremde zarar gören insanlara gönüllü olarak yardım ulaştıranlar bazı yolların trafiğe kapanmış olması nedeniyle ulaşılamayan bölgelerdeki bilançonun bilinemediğini belirtiyor.

 

Kırmaşan Vali Yardımcısı, maddi zararın 650 milyon dolar olduğunu, hükümetin ise zararların karşılanması için 235 milyon dolar ödenek ayırdığını kaydetti.