Başkan Barzani’nden Mevlit Kandili mesajı

Erbil (Rûdaw) – Başkan Barzani, Mevlit mesajında, “Yüce Alllah’tan bu kutsal günün Kürdistan ve bölge halkları için hayır, bereket ve güzellikler getirmesini diliyorum” dedi.

Başkan Mesud Barzani, Mevlit Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in doğum yıldönümü vesilesiyle İslam alemini, Irak ve Kürdistan’daki Müslümanları tebrik eden Barzani, “Yüce Allah’tan bu kutsal anmanın Irak ve bölgemizde farklı etnik, din ve mezhepler arasında hoşgörü ve birlikte yaşam ruhunun derinleşmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

Barzani ayrıca, “Yüce Alllah’tan bu kutsal günün Kürdistan ve bölge halkları için hayır, bereket ve güzellikler getirmesini, tüm dünya ve bölgemizde barış ve huzuru hakim kılmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Mevlit Kandili

Mevlid Kandili, İslam peygamberi Hazreti Muhammed’in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir.

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır.

Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.

Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.