KÜRDİSTAN - Başbakan Yardımcısı Türkmen olacak iddiası

17-10-2018
Rûdaw
Etiketler KDP Kürdistan KYB Türkmen Hristiyan Başbakan Yardımcılığı Kürdistan Hükümeti
A+ A-

Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, henüz 30 Eylül’de gerçekleşen parlamento seçimlerinin resmi sonuçlarını açıklamadı. Ancak seçimlerden birinci ve ikinci olarak çıkan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) hükümet kurmaya yönelik zıt açıklamalar yapılıyor. İki partinin de hükümeti kurmaya yönelik farklı planları var. Bu da hükümetin kurma sürecinin tıkanmasına neden olabilir. Ancak Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre hükümeti kurmak için resmi olmayan müzakereler başladı.

 

Resmi olmayan sonuçlara göre KDP 44 sandalye ile 22 sandallye kazanan KYB’nin iki katı kadar sandalye kazandı. KDP’li yetkililerin hükümeti kurmaya yönelik açıklamaları bir uyarı gibi görünüyor. KYB ise parlamentoda olduğu gibi hükümette de KDP’nin yarısı oranında etkiye sahip olacağı endişesine kapılmış. KYB’li yetkililer partilerinin 9’uncu hükümete sandalye sayısına göre değil çalışma ve mücadele geçmişine göre katılması gerektiğini belirtiyor.

 

KYB Politbüro Üyesi Adnan Mufti, “Hükümetin Kürtlerin birliğini sağlamaya yönelik tüm tarafların katılımı ve uzlaşıyla kurulması gerekir. Açıkça müzakere edilmeli. Hükümete katılanlar ciddi bir şekilde destek vermeli” dedi.

 

Çoğunluk hükümetini gerçekçi bulmadığını belirten Mufti, “Eger Kürdistan istikrarlı ve yasaların geçtiği bir ülke olsaydı sandalye çoğunluğuna göre olması çok normaldi. Ancak bu Kürdistan’da geçerli değil” ifadelerini kullandı.

 

KYB’li yetkili Barzan Ahmed Kurde ise, “KYB Kürdistan genelinde ve özellikle Süleymaniye ile Halepçe bölgesinde yönetim sahibidir. KYB ile sandalye sayısına göre muamele edilemez” diye konuştu.

 

KYB ile mücadele geçmişine göre müzakere edilmesi gerektiğini belirten Kurde, KDP’ye bunu gözönüne almaması durumunda kendi kararlarını vereceklerini söyledi.

 

KYB Politbüro Yürütme Kurulu Üyesi Kadir Hemecan, hükümeti kurmak için KDP ile görüşmek istediklerini belirterek, KDP ile iki büyük güç olarak ciddi müzakereler yapmak gerektiğini ifade etti.

 

Resmi olmayan yüzde 85 seçim sonuçlarına göre 44 sandalye kazanan KDP, uzlaşıya dayalı olmayan bir hükümetin ortaya çıkmasını istemiyor.

 

KDP Politbüro Üyesi Kemal Kerkuki, hükümet kurma ile ilgili son kararı resmi sonuçların açıklanmasının ardından vereceklerini kaydetti.

 

KDP Politbüro Üyesi Nuri Heme Ali ise, partilerin sandalye sayısına göre hükümette yer alacaklarını saklamayarak, KDP’nin siyasi partilerin hükümete sandalye sayısına göre yer alması görüşünde olduğunu belirtti.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen KYB’li bir yetkili, “KDP ile KYB 9’uncu kabineyi iki ana güç olarak kurmalı. Ancak KYB ikinci güç olarak hükümette yer almalı. KYB’ye Başbakan Yardımcılığı ve birkaç bakanlık verilmeli. KDP Komel, Yekgırtu ve Goran’ın KYB ile anlaşma ihtimalini unutmamalı” dedi.

 

KDP Politbüro Üyesi Nuri Heme Ali, “KDP ile KYB 8’inci hükümette eşit bir şekilde yer aldı. KDP’nin 38, KYB’nin ise 18 sandalyesi vardı. 24 sandalyesi olan Goran’a iki önemli bakanlık verilmişti” diye konuştu.

 

Heme Ali, “Her partinin büyüklüğüne göre halka hizmet etmesinin yolu açılmalı. KYB ikinci parti oldu ve büyüklüğüne göre makam verilmeli. Çünkü burası Bağdat değil. Şiiler ve şovenist Araplar karar vermeyecek. Müzakere edilmeli ve anlaşılmalı. KDP her zaman fedakarlık yapmıştır ve gönlü geniştir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, KDP yeni hükümet kabinesinde bakanlık sayısını düşürmeyi ve Türkmen ve Hristiyanları kabineye almayı planlıyor.

 

KDP’li bir yetkili, halkın kendilerine 45 sandalye kadar oy verdiklerini belirterek, halka hizmet etmek için sandalye sayısına göre temsiliyet almaları gerektiğini kaydetti.

 

Değişim Hareketi (Goran) Ulusal Meclis Üyesi İsmail Namık, “Resmi sonuçların açıklanmasının ardından hükümetin kurulması ile ilgili net tablo ortaya çıkacak. Hangi parti halka daha fazla hizmet edecekse o sorumluluğu alsın. Hükümetin hizmet etmesi ve demokrasinin gelişmesine önem vermesi gerekir. Koalisyon olacaksa gerçek bir katılım olmalı ve her parti sandalye sayısına göre katılmalı. Koalisyon olmayacaksa çoğunluk hükümeti olmalı” dedi.

 

Namık, KDP’nin KYB olmadan hükümet kurması durumunda iki idareli yönetim endişesinin ortaya çıkacağını ifade etti.

 

Goran’ın üst düzey yetkililerinden edinilen bilgilere göre, KDP, KYB ve Goran arasında yeni hükümet kurma müzakereleri yapılıyor. Şu ana kadar çıkan işaretlere göre hükümet KDP, KYB ve Goran tarafından Türkmen ve Hristiyanların katılımıyla oluşturulacak.

 

Kaynak, KDP’nin Başbakan Yardımcılığı sayısını ikiye çıkararak, birisini Goran’a diğerini de Türkmenlere vermeyi planladığını belirtti. Ayrıca KYB’ye de Parlamento Başkanlığı ve üç bakanlık verilmesi planlanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli