İsveçli Büyükelçi: Erbil ile Stockholm ilişkileri güçlü kalacak

17-10-2018
Rûdaw
Etiketler İsveç Kürdistan Bölgesi Irak Stockholm Erbil
A+ A-

İsveç, IŞİD savaşının sona ermesinin ardından Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni desteklemeye devam etti.

 

İsveç'in Bağdat Büyükelçisi Pontus Melander, IŞİD’in tamamıyla ortadan kaldırılması için hükümetin kalkınma ve ulusal barışı kapsayan çok boyutlu bir stratejiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Melander, yeni İsveç hükümeti döneminde de Stocholm ile Erbil arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

 

Rûdaw’a konuşan Melander, “İsveç hükümeti Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak’ta istikrarı sağlama amacı taşıyan mali yardım programını (UNDİP) destekleyen ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

 

İsveç hükümeti 2016 yılında Kürdistan Eğitim İşbirliği Merkezi’nde 70 askeri danışman görevlendirdi.

 

Melander, ihtiyaç duyulması halinde önümüzdeki dönemde danışman sayısının arttırılabileceğini belirtti.

 

Güçlerinin Irak’ta kalacağını vurgulayan Melander, “İsveç seçimlerinde kimin iktidara geleceğinin önemi olmaksızın Irak’a olan desteğimiz devam edecek” dedi.

 

İsveç Parlamentosu önümüzdeki haftalarda Irak’taki danışman sayısı ve varlığına ilişkin karar verecek.

 

İsveç Yüksek Güçler Komutanı Per Mykayl Bidyn ile Kürdistan Peşmerge Bakanı Kerim Şengali geçen hafta bir araya gelmişti.

 

Melander görüşmeye ilişkin, Peşmerge Bakanı’nın İsveçli taraf ve askeri danışmanlardan Koalisyon güçlerinin yardımıyla önemli bir ilerleme kaydedilen Peşmerge Bakanlığı’ndaki reform sürecine destek olmalarını istediğini kaydetti.

 

Binlerce IŞİD mensubu ve aileleri Peşmerge Güçleri, Irak güvenlik güçleri ve Rojava Özerk Yönetimi güçleri tarafından tutuklanmış. Birçok batılı ülke silahlı militanları kabul etme taraftarı değil. Irak hükümeti ve Rojava Özerk Yönetimi söz konusu ülkelerden vatandaşlarını alması talebinde bulunmuş.

 

Melander konu ile ilgili, “Bildiğim kadarıyla Irak’ta tutuklu bulunan İsveçli yabancı bir militan yok. Irak yargısı onları cezalandırıyor. Hiçbir yabancı milis talebinde bulunmadık” ifadelerini kullandı.

 

Melander, 140. Madde kapsamandaki tartışmalı bölgelerin geleceğine ilişkin ise, “Bu konunun Bağdat ve Erbil arasında 140. Madde kapsamında görüşülmesini umut ediyoruz ve baskı da yapacağız” diye konuştu.

 

İsveç’te 100 binden fazla Kürt yaşıyor. Bu yıl gerçekleşen İsveç Parlamento seçimlerinde 30 Kürt aday yarıştı.

 

Kürtlerin İsveç toplumuyla kaynaştığını belirten Melander, İsveç Parlamentosuna 6 Kürt adayın seçildiğini ifade etti.

 

Melander, İsveç’in Erbil’de konsolosluğunun bulunmamasına ilişkin ise, “Kürdistan’da konsolosluğumuz yok. Ancak ofisimiz bulunuyor. Yardımcım da ay da en bir kez burda bulunuyor. Biz küçük bir devletiz ve geleneksel olarak da çok az konsolosluk açıyoruz. Kürdistan toplumu ile İsveç toplumu arasındaki ilişkilerin devam etmesini Erbil ile Stockholm arasında eskiden olduğu gibi günlük seferlerin başlamasını umut ediyorum” dedi.

 

IŞİD saldırıları ve güvenliğin bozulmasından dolayı birçok yabancı yatırımcı Irak’tan ayrıldı.

 

İsveçli yatırımcıları Irak’a döndürmeye ikna etmenin kolay olmadığına işaret eden Melander, “Tek sebep güvenlik durumunun kötü olması değil. Irak’ta ekonomik reformun olmaması yatırımcıların Irak’a gelmesini etkileyen başka bir nedendir” ifadelerini kullandı.

 

Büyükelçi Melander ayrıca, Irak’ın yatırımcıların kazancını garanti altına alacak yeni bir yasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli