Dersim'de ceviz hasadı başladı

Dersim (Rûdaw) – Sonbaharın gelmesiyle birlikte Dersim'de ceviz hasadına başlandı.

 

Dersim'in Pülümür ilçesinde ceviz silkelenme hasadının başlamasıyla birlikte insanlar, hummalı bir çalışma içerisine girdi.

 

İnsanların büyük bir çoğunluğu tehlikelere aldırmadan ceviz ağaçlarına çıkarak hasadı sırıklarla yapıyor. İlçede yetişen, tane büyüklüğü ve lezzetiyle kaliteli ceviz çeşitleri arasında önemli bir yer tutan Pülümür cevizi, bu yılki hasadından vatandaşlar memnun görünüyor.

 


İlçeye bağlı Salördek köyünde ceviz hasadını gerçekleştiren Alişan Arslan, "Dersim'de cevizin en yoğun yetiştiği yer Pülümür ilçesidir. Önceden müteahhitler bu cevizleri köylerden toplayıp götürüp başka illerde satarlardı. Önceden cevizler bakımlı ve güzeldi. Ancak köyler boşaldıktan sonra  cevizler kırıldı ve ayıların saldırısına uğradı. Biz bu cevizleri ihtiyacımız için topluyoruz. Bazıları kışlık için topluyor, bazıları da satmak için bu cevizleri topluyor. Bu bölgenin cevizi çok güzel ve değerlidir" dedi.

 

Ceviz hasadının bu yıl daha iyi söyleyen Hüseyin Arslan,  "Sonbahar mevsimi ile birlikte ceviz hasadına başladık. Şilan ve benzeri meyveleri de topluyoruz. Biz kalabalık bir aile olduğumuz için cevizleri satmıyoruz. 6 aile olduğumuz için bunları kendi aramızda bölüşüyoruz. Ceviz geçen yıl iyi değildi ama bu yıl iyi. Bir yıl çok tutuyor, bir yıl az tutuyor" diye konuştu.

 

Çocukluğundan beri köyde ceviz silkelediğini belirten Mesut Dikme ise, "Ceviz silkelemek güç ve cesaret gerektiriyor. Bu ağaçlar çok yüksek, dikkatli olmak gerekiyor. Bu tehlikeli bir iş ama ceviz bizim için değerli. Biz de tehlikeye rağmen hasadı gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.