Kürt illeri arasında makas giderek açılıyor

17-10-2014
Rûdaw
Etiketler Dİyarbakır Gaziantep Ahmet Sayar
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) -  Kürt illerinden yapılan ihracatın yüzde 85’ini Antep, yüzde 15’ini ise 5 il kendi arasında paylaşıyor. DTSO Başkanı Ahmet Sayar, ihracatın artması için sanayi kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Genel merkezi Antep’te bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Ağustos-Eylül dönemi ihracat verilerini açıkladı. Verilere göre, Kürt illerinden yapılan ihracatın yüzde 85’ini Antep, kalan yüzde 15’ini ise Diyarbakır, Mardin, Cizre, Malatya ve Urfa kendi arasında paylaşıyor.

 

Antep’te 5. Organize Sanayi Bölgesi’nin inşa çalışmaları devam ederken, Diyarbakır’daki tek organize sanayi bölgesi yatırımcı bekliyor. Antep’in yıllık total ihracatı 6 milyar dolar iken, Diyarbakır’da bu rakam sadece 230 milyon dolar.

 

Konu ile ilgili Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır, Şırnak, Cizre, Mardin’de 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların yatırımcıyı kaçırttığını söyledi. Çatışmalar nedeniyle Batman, Şırnak, Diyarbakır, Mardin gibi illerden Antep’e sermaye göçünün başladığını belirten Sayar, “Sermaye güvende olmak ister. Çatışmalardan dolayı yatırımcılar Antep’te kümelendi” dedi.

 

Sayar, hububat, bakliyat ve pamuk üretiminde ilk sıralarda olan Diyarbakır, Batman, Mardin gibi illerde sanayi tesisleri bulunmadığı için bu ürünleri ham mamul olarak Antep’e gönderilip, burada işlendiğini söyledi.

 

Antep’teki makarna, bisküvi ve tekstil fabrikalarında işlenen ürünlerin Irak’a ihraç edildiğine dikkat çeken Sayar, “Antep’in ihracatının 4 milyar doları, tarımsal faaliyetlerinden elde edilen, tekstil, hububat gibi ürünlerdir. Türkiye’nin total hububat, bakliyat ihracatının büyük kısmı Irak’a yapılıyor, bunun büyük çoğunluğunu Antep gerçekleştiriyor” dedi.

 

Sayar, Antep ile diğer Kürt illeri arasındaki gelişmişlik farkının kapanması için, bu illerde sanayi tesislerinin kurulması gerektiğini ifade ederek, “Barış ortamı ve burayı cazip hale getirecek politikalar gelişirse, fark kapanabilir” dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli