Türkiye destekli ‘Emşat’ örgütünün Efrin'in Kaxur köyündeki silahlı şiddeti sürüyor

Erbil (Rûdaw) - Türkiye destekli Süleyman Şah (Emşat) örgütü Efrin'in Kaxur köyünde uyguladığı şiddeti devam ettiriyor.

Efrin'in Mabata ilçesine bağlı Kaxur köyü 3 gündür Emşat grubu tarafından kuşatılmış durumda.

Köyde durum karmaşık. Bölge halkı ve insan hakları örgütleri, bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyor.

Rûdaw'ın köydeki bir kaynaktan edindiği bilgiye göre Emşat militanları, köyde uyguladıkları darp ve silahla yaralama vakalarına rağmen hala köy halkından haraç talep ediyor.

Emşat güçleri dün eski muhtar Fayîq Mistefa Axa'nın evine silahlı saldırı düzenledi.

Söz konusu saldırıda silahlı kişiler, evdeki güvenlik kameralarını ve mobilyaları kırıp zarar verdi, ayrıca aile bireylerini de darp etti.

Rûdaw'ın Kaxur köylülerinden aldığı yeni bilgiye göre, Emşat mensuplarının önceki gün düzenliği ilk saldırıda yaklaşık 20 kişi yaralandı. Yaralılar arasında kadın ve çocuklar da bulunuyordu. Emşat mensupları yaralıların hastaneye götürülmesine izin vermedi.

Emşat grubunun komutanı Muhammed el-Cesim Ebu Emşe'nin kardeşi Melik el-Cesim Ebu Sirac, Kürt mühendis Adil Ebdo'nun Kaxur köyündeki evini askeri üsse dönüştürdü.

Pazar günü Emşat'ın silahlı adamları köylülerden "Vekaleten ellerinde bulunan akrabalarının tarlalarının Özerk Yönetim'in eski üyelerine ait olduğunu" iddia eden bir “belgeyi” imzalamalarını dayattı.

Edinilen bilgiye göre silahlı örgüt mensupları köydeki Kürt vatandaşların topraklarına el koymak için bu “belge”yi imzalatmak istedi. Ancak köylüler söz konusu kağıdı imzalamayı reddetti ve bunun ardından bazı köylüler Emşat tarafından alıkonuldu. Kadınlar da köy meydanında toplanarak örgütü protesto etti.

Emşat grubu, Melik el-Cesim liderliğindeki yaklaşık 300 silahlı kişiden oluşan bir kuvveti köye göndererek köylülere ateş açtı.  Edinilen son bilgilere göre saldırıda aralarında kadınlarla çocukların da bulunduğu 20 kişi yaralandı.