Erbil (Rûdaw) – Adaletiyle ve Haçlı Seferlerine karşı kazandığı zaferlerle döneminde dünya çapında adından bahsettiren Kürt hükümdar Selahaddin Eyyûbî’nin yapay zeka ile portresi çizildi.
Junaro Kameran isimli bir kullanıcı dönemin sikkeleri üzerindeki resimlerden yola çıkarak yapay zekayla Selahaddin Eyyûbî’nin portresini oluşturdu.
Tarihçi Mahmud Akyürekli, söz konusu yapay zeka çiziminin Selahaddin Eyubbi’nin gerçeğe en yakın portresi olduğunu söyledi.
Araştırmacı tarihçi Mahmud Akyürekli X hesabından (eski adıyla Twitter) Kürt hükümdar Selahaddin Eyyûbî’nin Junaro Kameran(KaMuran) tarafından yapay zekayla çizdiği resimi paylaşarak şunları söyledi:
“Tarihçi Mahmud Akyürekli Selahaddin Eyyûbî,Tarihi kaynaklardaki tasvirleri ve paralardaki figürleri ile yapay zekayla Junaro Kameran(KaMuran) tarafından hazırlanmış gerçeğe en yakın portresi.”
Selahaddin Eyyubi,Tarihi kaynaklardaki tasvirleri ve paralardaki figürleri ile yapay zekaya Junaro Kameran(KaMuran) tarafından hazırlanmış gerçeğe en yakın portresi pic.twitter.com/A7EOLxwY2O
— Mahmut Akyürekli (@MahmutAkyrekli1) September 16, 2023
Selahaddin Eyyûbî kimdir?
Ebu Muzaffar Yousef Necmeddin Eyyûbî Şadi, bilinen adıyla Selahaddin Eyyûbî, kimi kaynaklara göre 1138'de günümüzde Irak topraklarında olan Tikrit'te Kürt bir ailede dünyaya geldi.
Selahaddin Eyyûbî’nin babası Necmeddin Eyyûb ise, o dönemde bir Kürt hanedanlığı olan Şeddâdîler'in hüküm sürdüğü Divin şehrinde, Ecdenakan isimli, ahalisinin tamamının Kürtlerden oluştuğu bir köyde doğmuştur ve babasının adı Şâdi (veya Şazi) el-Kürdî’dir. Eyyûbî ailesi, Hezbaniyye Kürtlerinin Revvâdîler aşiretindendir.
Zengi Devleti'nin komutanı olan Selahaddin Eyyûbî'nin 1171 yılında kurduğu Eyyûbî Devleti, Mısır ve Suriye'de egemen oldu. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz, Kudüs, Libya, Yemen ve Levant bölgelerini egemenliği altında tutmuştur.
1171'de Selahaddin Eyyûbî tarafından Mısır'daki Şii Fâtımî Halifeliği'nin ortadan kaldırılmasının ardından doğan bir iktidar boşluğuyla Selahaddin'in ''Mısır Sultanı'' ilan edilerek tarih sahnesine çıkan devlet, 1187'de Hıttin Muharebesi ile Kudüs'ü Hristiyanlardan geri almış ve Orta Doğu'da önemli bir güç haline gelmiştir.
Nüfusunun çoğunu Kürtlerin ve Arapların oluşturduğu Eyyûbîler Devleti, topraklarını Hicaz'a ek olarak, Levant bölgesinin çoğunu kapsayacak şekilde, Mısır sınırlarının ötesine hızla genişletti. Yemen, Kuzey Nubia, Trablusgarp, Sirenayka, Kürt illeri ve özellikle Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgeler ile şimdiki Kürdistan Bölgesi topraklarına hükmetti.
Haçlıların Kudüs'ü 1099 yılında ele geçirdikten 88 yıl sonra, Kudüs'ün bu sefer Selahaddin komutasındaki Eyyûbîler tarafından geri alınmasıyla Haçlılara karşı kazanılan zaferden dolayı Selahaddin, bugün başta saltanat sürmüş olduğu birçok ülkede ulusal bir kahraman olarak anılmaktadır.
Günümüzde, saltanatının birer parçası olmuş olan Mısır, Suriye, Filistin, Kürdistan Bölgesi hükümeti, Yemen ve doğum yeri olan Irak’ın, ulusal arması olarak hanedan kartalını armalarında bulundurmaktadırlar.
Adaleti, cesareti ve sade yaşamıyla düşmanın bile takdirini kazanan Selahaddin Eyyûbî 1193’de tarihinde Şam'da 55 veya 56 yaşında hastalıktan vefat etti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın