‘Kürdistan bağımsızlık referandumu eşsiz bir demokrasi örneğiydi’

17-09-2021
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bağımsızlık referandumu Ian Austin Lordlar Kamarası İngiltere
A+ A-

Londra (Rûdaw) - Birleşik Krallık Lordlar Kamarası üyesi Ian Austin, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile 15 Eylül gecesi Londra'da ile bir araya geldi. Austin bu görüşmeden bir gün sonra Rûdaw Medya Ağı’na yaptığı açıklamada görüşmede Kürdistan Bölgesi ile Britanya arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesini ele aldıklarını kaydetti. Ian Austin Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorularını cevapladı:

Öncelikle size Kürtler ve Kürdistan hakkında sormak istiyorum, onlar hakkında ne biliyorsunuz?

Bana göre demokrasinin mükemmel bir resmi olan referandum sırasında 2017'de Kürdistan'ı ziyaret edebildiğim için çok şanslıydım. Kürdistan'ı gezdik. Erbil'de kaldık, Kerkük'ü ziyaret ettik ve Süleymaniye'ye gittik. Bana göre hepsi ilham vericiydi. Kürdistan tarihi ve Kürt halkı hakkında öğrendiklerim beni şaşırttı."

Kürdistan Bölgesi Batı medyasında başarılı bir örnek olarak gösterildi ama Irak hala istikrarsız bir ülke. Sizce Kürdistan Bölgesi nasıl desteklenmeli, özellikle bugün Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani burada iken?

İnanıyorum ki... Britanya ile Kürdistan arasında daha yakın bağlar kurulacak. Bu iki ülkeyi görmek istiyorum, 'Ülke' kelimesini kullanıyorum, ticaret, istihdam ve refah açısından birbirlerine daha yakın çalıştıklarını görmek istiyorum. Kürdistan halkı için yapabileceğimiz şeyler olduğunu düşünüyorum. Bunlar arasında yetkililerin eğitimi, parlamenterlerin işbirliği ve desteği, hakimlerin eğitimi ve Kürt halkı için çok önemli olan kültür sanat alanında daha yakın bağların kurulması yer alıyor. İngiltere'nin Kürt halkını desteklemesi için elinden geleni yapmak istiyorum.

Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat ile hala birçok sorunu var. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, 2017 yılında Irak Anayasası'nın 55 maddesinin Irak Federal Hükümeti ve Irak makamları tarafından uygulanmadığını açıklamış, bu nedenle bağımsızlık referandumu düzenlendiğini bildirmişti. İngiltere bu sorunların çözümüne nasıl yardımcı olabilir?

Bana göre İngiltere'nin Kürt halkının haklarını savunması gerekiyor. Kürt halkı bağımsız bir devlet kurma hakkına sahiptir. Bana göre İngiltere'nin böyle bir talepte Kürt halkıyla işbirliği yapması gerekiyor. Bana göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi tüm bölge için bir örnektir. Ülke ve hükümet olarak bunu desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Tüm dünyayı tehdit eden IŞİD’e karşı Peşmerge kahramanca savaştı. Kürtlerin direnişi ve müttefiklerin hava desteğiyle IŞİD durduruldu ve yenilgiye uğratıldı, ancak IŞİD şimdi ihtilaflı bölgelerde saldırılarını artırdı. Peşmergeye yardım etmek için Lodlar Kamarası’nda neler yapıyorsunuz?

Bakın şunu söylemek istiyorum: Bana göre IŞİD'in yenilmesinin tek nedeni Kürt halkının kahramanlığıydı. Bu, tüm dünyaya ilham veren bir şey olmalı. Bence Batı'da, IŞİD'i yenmek için yaptıklarından dolayı Kürt halkına derinden borçluyuz. Bence sonuç olarak Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne ve Kürt halkına gösterdiği büyük çabadan dolayı saygı borçluyuz ve borcun ödenmesi için her şey yapılmalıdır.

Saldırılar nedeniyle bölgeden bir milyon 500 bin Hristiyan Irak’tan kaçmak zorunda kaldı ancak Kürdistan'da etnik ve dini gruplar barış içinde bir arada yaşıyorlar. Ve bu grupların bakanları, parlamenterleri var. Papa Erbil'e geldi. Kürdistan'da tüm dinler ve milliyetler bir arada barış ve mutluluk içinde yaşarken, Batı dünyası ve İngiltere bölgenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olacak mı?

Kürdistan ziyaretim sırasında gördüğüm şey, Ortadoğu'da dini özgürlük ve kadın erkek eşitliğini de içeren eşsiz bir tablo. Bu şeyler ziyaret ettiğimiz tüm ülkelerde yok. Gördüğüm bir diğer şey de gelişmiş üniversitelerdi. Aynı zamanda ekonomik olarak işbirliği yapmaya çalışan insanlardı. Bu nedenle ikili ilişkilerin daha da güçleneceğini ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile işbirliği yaparak eğitim desteği vermek için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı umuyorum. Ekonomik alanlarda daha güçlü bağlara sahip olacağımıza inanıyorum. Yolsuzlukla mücadelede ve şeffaflığın artırılmasında yardımcı olabilirsek, bence bu da çok iyi bir şey olur. Ticaret ve kültür alanlarının yanı sıra üniversiteler arasında daha yakın bağlar kurmak harika olur.

Türkiye ve İran, Kürdistan Bölgesi'ndeki sınır bölgelerinde operasyon ve saldırılarına devam ederken, bölgede barışın devamı için uluslararası topluma düşen sorumluk payı nedir?

Şu an hala İngiliz ve Amerikan askerleri Erbil'de. Bakın, benim görüşüm Kürt halkının haklarını korkusuzca savunmamız ve bunu parlamento zemininde de konuşup tartışmaktan yana. Kürt halkının çok zor bir bölgede olduğunu anlamamız gerekiyor. Yine Ortadoğu'nun diğer halkları ile Kürdistan halkının eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğunu görmek isterim. Bence Kürdistan tüm bölge için bir örnek. İran'daki insan hakları ihlalleri, Ortadoğu'da bir bütün olarak bölgenin istikrarsızlaşması gibi vahim durum göz önüne alındığında, Kürt halkını ve içinde bulundukları zor durumu anlamak ve daha fazla desteklemek gerektiğini düşünüyorum.

Neçirvan Barzani önceki gün Savunma Bakanı ile dün de Dışişleri Bakanı ile görüştü. Neçirvan Barzani'nin Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle kapsamlı ilişkileri bulunuyor. Londra ziyaretini nasıl görüyorsunuz?

Başkan (Neçirvan) Barzani'yi Londra'da karşılamak harika bir şeydi. Dün akşam İngiltere ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında daha güçlü bağlar kurma konusunda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Eski Dışişleri Bakanımızın yakın zamanda Erbil'i ziyaret ettiğini biliyorum. Başkan’ı burada görmek ve Başbakanımız ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmesine şahit olmak harika bir şey. İki ülke arasında daha güçlü ve daha yakın ilişkiler kurmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Lordlar Kamarası bugüne kadar Kürt halkı için neler yaptı?

Kürdistan'ı ziyaret ettim ve Birleşik Krallık ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında daha yakın ilişkiler kurulmasını tavsiye ediyorum. Umarım Birleşik Krallık da ticari ilişkilerin geliştirilmesi, daha fazla istihdam fırsatı ve daha fazla refah sağlamak için elinden geleni yapar. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne desteğini sürdürmesini, hükümet yetkilileri ve parlamenterlerin eğitiminde yine Kürdistan'daki kültür alanının geliştirilmesinde ve Kürdistan üniversitelerinin desteklenmesinde Birleşik Krallık ile yakın bir işbirliği içinde olunmasını umuyorum. Her iki ülke için de güçlü ve aydınlık bir gelecek istiyorum.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli