Kafkasya Kürtleri Konferansı: Kürt gençleri Kürdistan üniversitelerinde eğitim görmeli

8 saat önce
Kamiz Şeddadi
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Kafkasya Kürtleri Konferans Kürtler Kafkasya Gürcistan Tiflis Kamiz Şeddadi
A+ A-

Tiflis (Rûdaw) - "Kafkasya Kürtleri: Ulusal Perspektifler" isimli uluslararası konferans Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlendi.

Konferansın ikinci günü de hararetli tartışmalarla devam etti.

İlk oturumda panelistler, Ruysa'daki ve Sovetler Birliği dağıldıktan sonra kurulan cumhuriyetlerdeki Kürt siyaseti, milliyetçilik, dini hoşgörü, entegrasyon, Ezidi toplumuna yönelik tehditler ve Güney Kafkasya'da kadınların durumu konularındaki araştırma ve görüşlerini sundular.

Konferansa katılan Kürt sanatçı Aslika Qadir, "Kürtler arasında Kürtlük ruhu hâlâ yaşıyor. Bu konferans, Kürtler arasında Kürtlük ve milliyet ruhunun ne kadar güçlü olduğunu kanıtladı. Dini sorunlar yaşanmıyor. Ben de Ezidi Kürdüm. Benim için önce millet, önce ülke, sonra din, parti, aile (gelir). Bu sorun çok hassastır, bu konuda çok şey söylenebilir. Ben sadece birliğimizin sağlanmasını istiyorum. Bizim Kürtler birlik kelimesini anlıyor mu anlamıyor mu bilmiyorum?” diye konuştu.

Kürdistan, Horasan ve Avrupa'dan gelen panelistler ağırlıklı olarak Kürt kurumları ve medyanın Kafkasya Kürtleriyle ilişkileri, etnik kimliğin korunması ve Kürt milliyetçiliğinin karşı karşıya olduğu sorunlar gibi konuları tartıştı.

Kafkas Kürtleri Kürdistan üniversitelerinde yüksek öğrenim görmeli"

Konferansa Kürdistan Bölgesi’nden katılan "Dû û Ziman" dergisinin editörü Dr. Fereydun Saman şunları söyledi:

"Kürdistan'ın dört parçasının dışında başka bir bölgenin yani Kafkasya Kürdistanı'nın varlığını neredeyse unutmuştuk. Bu benim görüşüm ve bence çok önemli. Kürdistan'ın her parçasının bir milleti var, dili var, kültürü var, kimliği var. Ama onları unutulmaya bırakırsak yavaş yavaş asimile olacaklar. Kürdistan Bölgesi Yönetimi onlara yardım ederse ya da her yıl Kafkasya Kürtlerinden gelen öğrenciler Kürdistan üniversitelerinde okursa ülkelerine döndüklerinde Kürt dilini ve kültürünü geliştirebilirler."

“Maalesef kuzey çok kötü durumda"

Konferansa Türkiye’den katılan şair Şeyxmus Sefer de şunları söyledi:

"Maalesef Kuzey de çok kötü durumda. Özellikle Amed ve yakınındaki şehirler dil açısından muhtemelen buradan daha kötüdür. Ama burada mesele hangi coğrafyada olduğunuz değil, kendinizi ne kadar iyi koruyabildiğinizdir. Bugün Azerbaycan'da yüzbinlerce Kürt'ün bulunduğunu ancak Kürt kimliğinin kaybolduğunu görüyoruz. Kimse Kürtçe konuşmuyor, umarım Kafkasya'daki Kürt kurum ve kuruluşları üzerlerine düşen rolü oynarlar."

15 ve 16 Ağustos 2024 tarihlerinde Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Kürt dernekleri ve akademisyenleri öncülüğünde "Kafkasya Kürtleri: Ulusal Perspektifler" isimli uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansta birçok önemli konu üzerinde duruldu ve sonunda ortak bir birdiri yayınlandı. Konferans, Kürt ulusal marşı “Ey Reqib"in okunmasıyla sona erdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli