Kobani’de Türkiye sınırı geçmeye çalışan bir çocuk sınır muhafızları tarafından öldürüldü

9 saat önce
Rûdaw
Etiketler Kobani Sınır Türkiye Çocuk Ölüm Rojava Türkiye sınırı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kobani’de, Türkiye'ye yasadışı yollardan girmeye çalışan bir çocuk Türk sınır muhafızları tarafından vurularak öldürüldü.

Edinilen bilgiye göre, ailesi Serêkaniyê'den Kobani'ye göç eden 14 yaşındaki bir çocuk, yasadışı yollardan Türkiye'ye girmeye çalıştı ancak açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) bugün bildirdiğine göre olay Kikan ve Şaran köyleri arasında gerçekleşti.

Suriye'deki yerel kaynaklardan oluşan bir ağdan haberlerini alan SOHR, 2024'ün başından bu yana en az 13 kişinin Türk sınır muhafızları tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Türkiye yetkilileri olay hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Nisan 2023'te yayınladığı bir raporda, Ankara'nın Suriyelilere işkence eden, onları öldüren ve diğer ağır insan hakları ihlallerini gerçekleştiren sınır muhafızlarını soruşturması ve hesap vermelerinin sağlanması gerektiğini bildirmişti.

Raporda, Türk sınır muhafızlarının, sığınmacıların Türkiye sınırından geçmesini engellemek için aşırı güç kullanarak sınırın diğer tarafındaki Suriyelileri hedef aldığı iddia ediliyordu.  

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, "Sınır kontrolünden sorumlu Türk jandarmaları ve silahlı kuvvetleri, Suriye-Türkiye sınırında Suriyelilere rutin olarak kötü muamele ediyor ve ayrım gözetmeksizin ateş ediyor. Son yıllarda yüzlerce ölüm ve yaralanma kaydedildi" dedi.

Üç milyondan fazla Suriyeli mülteci ülkelerinde on yıldan fazla süren iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli