ABD Dışişleri Bakanlığından Rûdaw’a: Kürdistan Bölgesi ile stratejik ilişkilerimizi geliştirmeye kararlıyız

7 saat önce
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri
A+ A-

Washington (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rûdaw'a yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük diplomatik binasının Erbil'de açılmasının da gösterdiği gibi ABD'nin Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rûdaw'ın Washington Ofisi Müdürü Diyar Kurda'ya yaptığı "Güvenlik, ekonomik refah ve demokrasinin ilerlemesi şeklindeki ortak hedeflerimizi geliştirmek için Kürdistan Bölgesi ile güçlü ilişkimizi geliştirmeye kararlıyız” dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkili şunları dile getirdi:

"ABD'nin yeni Erbil Başkonsolosu Steve Bittner, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasını sağlamak, Kürdistan Bölgesi ekonomisini iyileştirmek ve Ekim ayında yapılacak adil seçimleri desteklemek için Peşmerge güçlerinde reform yapma çabalarını destekliyor."

ABD askerleri ve koalisyon güçlerinin geleceği konusunda ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Nisan 2024'teki Washington ziyareti ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in 11 Ağustos'taki telefon görüşmesi de dahil olmak üzere Irak hükümetiyle mali görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Bir anlaşmaya yakın olduğumuza inanıyoruz, ancak henüz herhangi bir şey açıklamayacağız. Bu süreç, güvenlik koordinasyonuna yönelik ikili taahhüt ve istikrarın desteklenmesine yönelik karşılıklı çıkarlar konusunda daha önceki ikili stratejik diyaloğa dayanacaktır" ifadelerini kullandı.

Rûdaw'ın ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsüyle yaptığı soru-cevap şu şekilde:

Rûdaw: ABD Başkonsolosu Steve Bittner, Kürdistan Bölgesi Başkanı tarafından karşılandı. Ve ABD'nin dünyadaki en büyük diplomatik binası tamamlanmak üzer. Bittner'in bölgedeki deneyimi ve bu yeni tesisin açılması ABD'nin terörle mücadele, gerilimi azaltma ve Peşmerge güçlerinde reform yapma çabalarını nasıl etkileyecek?

ABD, Kürdistan Bölgesi ile güçlü ilişkisini, güvenlik, ekonomik refah ve demokrasiye ilişkin ortak hedeflerimizi geliştirmeye kararlıdır. ABD'nin Erbil'deki yeni Başkonsolosu, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasını sağlamak, Kürdistan Bölgesi ekonomisini iyileştirmek ve 20 Ekim’de yapılacak seçimlerin adilane bir şekilde  yapılmasını ve  Peşmerge Güçlerinde reform yapılması çabalarını destekliyor. Yeni konsolosluk binamız Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişkilere olan sarsılmaz bağlılığımızın bir kanıtıdır.

Rûdaw: ABD askeri üslerine ve yeni konsolosluğa yönelik sürekli saldırılar göz önüne alındığında, bu, ABD'nin ülkedeki güçlerini değiştirmeyi düşündüğü anlamına mı geliyor?

Geçen yıldan bu yana, Irak başbakanının Nisan ayında Washington'a yaptığı ziyaret ABD Dışişleri Bakanı ile Irak Başbakanı arasında Ağustos ayında yapılan bir telefon görüşmesi de dahil olmak üzere, koalisyon güçlerinin geleceği konusunda Irak hükümetiyle verimli görüşmelerde bulunuyoruz. Tartışmalar devam ediyor. Anlaşmaya yakın olduğumuza inanıyoruz ancak henüz bir şey açıklamayacağız. Bu süreç, güvenlik koordinasyonuna yönelik ikili taahhüt ve bölgesel istikrarın desteklenmesine yönelik karşılıklı ilgiye ilişkin daha önceki ikili stratejik diyaloğa dayanmaktadır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli