Çocuk Hakları Merkezi: Diyarbakır’daki sosyal deney videosunu paylaşmayın

Haber Merkezi - Diyarbakır’da tarihi sokaklara giden Youtuberlar Burak Tutal ve Mert Karakaş, çalışan çocuklardan yemek yardımı isteyen sosyal deney videolarını sosyal medyadan paylaştı. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuk haklarının ihlal edildiğini belirterek videonun paylaşılmamasını istedi.

Youtuberlar Mert Karakaş ve Burak Tutal, Diyarbakır’da çalışan çocukların yanına giderek aç olduklarını söyleyip yardım istedi. Çocuklar tanımadıkları youtuberlara yemek verip karnını doyurdu.

Daha sonra Youtuberlar çocukların yardımı üzerine tablet bilgisayar hediye ederek “sosyal deney” şeklinde sosyal medyadan paylaştı.

Bu paylaşım Twitter’dan kısa süre içerisinde TT olurken birçok olumlu ve olumsuz tepkilere de neden oldu.

Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, twitter hsabı üzerinden görüntüyü paylaşarak, “Senin Allah’ına kurban #Diyarbakır” dedi.

Diyarbakır Barosu’ndan tepki

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, de görüntülerin “çocukların mahremiyetini ve unutulma hakkını ihlal ettiğini” belirterek tepki gösterdi.

Çocuk Hakları Merkezi twitter hesabından şu açıklamayı paylaştı:

“Kendilerini medeni, kendilerinden olmayanı ise temel insani özelliklerinden dahi mahrum gören üsttenci bir zihniyetin ürünü olan sosyal deney adlı video çocukların haklarına yönelik ihlal oluşturmaktadır. Görünür olma arzusuyla paylaşılan video çocukların mahremiyetini ve unutulma hakkını ihlal etmektedir.

Görüntüler paylaşılırken çocukların tanınmalarını ve herhangi bir tehlikeye maruz bırakılmalarını önleyecek şekilde paylaşım yapılması ve yine çocuklar ile velilerinin rızasının alınması gerekmektedir. Bu önemli noktalara riayet edilmeden yapılan paylaşımlar çocuklar bakımından hayatlarının ileriki aşamalarında sorun teşkil edecektir. Bugün sessiz kaldığımız takdirde böylesi olayların daha çok yaşanacağını bildiğimizden tepkimizi dile getiriyor ve ilgili videonun daha fazla paylaşılmamasını temenni ediyoruz.”