Başbakandan eğitime destek çağrısı

Erbil (Rûdaw) - Başbakan Neçirvan Barzani, hükümet olarak eğitim kurumlarına başından beri önem verdiklerini belirterek, “Amacımız dünyada gelişmiş moderm eğitim seviyesine ulaşmaktır” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığı, Başbakan Neçirvan Barzani’nin katılımı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) desteğiyle “Eğitimde Maliyet ve Faydaları” isimli bir konferans düzenlendi.

 

Konferansta bir konuşma yapan Başbakan Neçirvan Barzani, 1991-1992 ve 2016-2017 eğitim - öğretim yıllarının karşılaştırılması halinde, Kürdistan’ın eğitimdeki gelişmişlik seviyesinin ortaya çıkacağını söyledi.

 

Başbakan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü.

 

“Öğrenci sayısı 534 bin 962’den bir milyon 738 bin 521’e yükselmiştir. Eğitimci sayısı 21 bin 389’dan 136 bin 302’e yükseldi. Eğitim kurumları ise bin 320’den 6 bin 789’a yükseldi. Okur-yazar olmayanların oranı da 2004-2017 yılları arasında yüzde 34’ten yüzde 15’e düşmüş durumdadır.”

 

Kürdistan’da çocukların modern bir eğitimden geçmeleri halinde, daha müferreh bir geleceğe sahip olacaklarını ifade eden Başbakan Barzani, şöyle devam etti:

 

“Gelişmiş bir eğitimin bir diğer anlamı, sağlıklı bir toplumun inşası anlamına geliyor. Bu nedenle amacımız, eğitim ve öğrenime her daim önem vererek bu konuda en üst kaliteye ulaşmaktır.

 

Savaş ve çatışma sürecinden geçen her ülkenin önem verdiği öncelikli alan eğitim sistemi olmuştur. Geldikleri aşamada, söz konusu tercihin ne kadar önemli olduğu ortaya koyuyor. Bu çerçevede Eğitim Bakanlığı, hazıladığı ciddi plan ve bilimsel programlarla, eğitimin üst seviyeye ulaşmasını amaçlıyor.”

 

Konferansa katılanlardan Kürdistan’da eğitim kurum ve kuruluşlarına destek sunmalarını talep eden Başbakan Barzani, “Hükümet olarak, eğitim-öğretim kurumlarına olanaklar çerçevesinde destek sunmaya devam ediyoruz. Geçmişe oranla daha iyi bir konumdayız. Ancak özellikle Kürdistan’a gelen göçzedelerle beraber öğrenci sayısında artışın olması sorunlarla karşılaşmamıza sebep oldu” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan’da yaşanan mali kriz nedeniyle yaklaşık 300 eğitim kurumunun inşa projesinin durdurulduğunu ifade eden Başbakan, yapılan yardımlarla söz konusu projelerin bir bölümünün tamamlanacağını dile getirdi.