Çatışma ve operasyon kıskacında kalan bir köy daha boşaldı: Köylülerin binlerce dönümlük tarım arazileri yandı

Erbil (Rûdaw) – Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Berwari Bala bölgesindeki Miska köyü TSK’nın PKK’ye yönelik operasyonları nedeniyle boşalıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinde havadan ve karadan kapsamlı operasyon başlattı. 

TSK’nın operasyonları ve PKK ile yaşanan çatışmalar nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin yüzlerce köyü boşaldı.

Berwari Bala bölgesindeki Miska köyü son günlerde artan çatışma ve bombardımanlar nedeniyle boşalan köyler arasında.

Miska köyü sakinlerinden Xelil Eli, bombardıman endişesiyle 10 gündür köyündeki evini terk etmek zorunda kalana köylülerden bir tanesi.

Birkaç kez  bahçesindeki ürünleri toplamak için köye gitme girişimi uçakların ve topların bombardımanı nedeniyle başarısız oldu.

Yaşanan çatışma ve bombardıman nedeniyle köydeki ekili tarım arazileri ile meyve ağaçlarının bulunduğu bahçeler küle döndü. 

“Köyümüze gidemiyoruz”

Rûdaw’a konuşan Xelil Eli “Miska köyündeniz. Kötü bir şeyler olduğunu anladık. Bahçemize su verdik ve köyden çıktık. Son günlerde 2-3 kez köye gitmek istedim, ama gidemedim.  Soğan ekmişiz. Susam ekmişiz, domates var, meyve ağaçlarımız var. Su vermemiz gerekiyor ama köye giremiyoruz” dedi.

Miska köyü bol meyve ağaçları ve ekili arazileri ile bereketli topraklara sahip. Bölge halkı geçimini tarımcılıkla sağlıyor.

TSK’nın operasyonu öncesi köyde 13 aile yaşıyordu.

 “Köyün ekili arazileri yandı”

Dindar Zuber isimli çiftçi ise “Tarlalarımızdaki tüm ürünler hasat yapamadan yandı. Bazı ekili alanlar kaldı o da köy dışında. Köyde bazı evler yıkılmış olabilir. Kimsenin mülkü kalmadı. Köylüler büyük zarar gördü. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Köy muhtarının anlattığına göre TSK-PKK çatışlarında köydeki 4 bin ağaç üzerindeki meyveleri ile yandı.

Can güvenlikleri olmadığı için köylülerin köye gitmelerine izin verilmiyor.