PDK-S: Rojava Özerk Yönetimi’yle herhangi bir temasımız yok

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Demokrat Partisi-Suriye’nin (PDK-S) Genel Sekreteri seçilen Muhammed İsmail, güç paylaşımına yanaşmama ve siyasi özgürlüklerin olmadığı eleştirilerinin yöneltildiği Rojava Özerk Yönetimi’yle herhangi bir temaslarının bulunmadığını söyledi.

PDK-S’nin yeni Genel Sekreteri Muhammed İsmail, Rûdaw'a verdiği demeçte, “Suriye'deki tüm Kürt partileriyle, özellikle de Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni (ENKS) oluşturanlarla iyi ilişkilerimiz var. Halkımıza fiili yönetimini dayatan PYD dışında hiçbir Suriye Kürt partisiyle sorunumuz yok. Halkımıza karşı silah kullanıyorlar" diye konuştu.

Muhammed İsmail, Rojava Özek Yönetimi’nin iktidar partisi olan PYD hakkında, "PYD'nin yürüttüğü Özerk Yönetim ile herhangi bir temasımız yok" dedi.

PDK-S, 1957'de kurulan en eski Suriye Kürt partisidir. Kürdistan Bölgesi'de iktidarda olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile güçlü bağları var ve çok sayıda Suriyeli Kürt muhalefet partisinden oluşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) bel kemiğini oluşturuyor.

Muhammed İsmail, geçen hafta Erbil'de düzenlenen 12. parti kongresinde PDK-S'nin Genel Sekreterliğine seçildi.   

ENKS ve PYD, ENKS'nin PYD'yi iktidarı paylaşmak istememekle suçlaması ve üyelerini gözaltına almasıyla birkaç yıldır anlaşmazlığa düşmüş durumda.

ENKS, 2017 yerel seçimlerini boykot etti ve mevcut Rojava yönetiminde sandalyesi yok. Son yıllarda güç paylaşımı konusunda ise çeşitli toplantılar yaptılar.

Üst düzey PYD yetkilisi Aldar Xelil 2020'de çeşitli yönetim organlarına seçilmedikleri için ENKS'ye idari pozisyon teklif edemeyeceklerini söylemiş ve ENKS'ye bağlı Peşmerge güçlerinin Rojava'ya konuşlanması fikrini reddetmişti.

İlk ENKS-PYD görüşmesi 2014 yılında Duhok'ta gerçekleşti. Dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani'nin başlattığı görüşmeler, ortak yönetim konseyi ve ortak bir askeri güç oluşturulmasını içeren bir anlaşmayla sonuçlandı; ancak bu anlaşma hiçbir zaman uygulanmadı.

2019'da Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyonları takiben yeni bir müzakere turu için masa oturuldu. Görüşmeler Amerika Birleşik Devletleri'nin desteği ve teşviki ile yapılıyor olmasına rağmen, birkaç ay içinde durdu. Taraflar bribirlerini masadan uzaklaşmakla suçladı.

ENKS, PYD’yi üyelerine baskı yapmakla, bürolarını yakıp kapatmakla ve siyasi özgürlüklerini kısıtlamakla suçladı. PYD ise Türkiye destekli Suriye muhalefet koalisyonunun bir üyesi olan ENKS'nin Ankara'nın gündemini hayata geçirmek istediğini öne sürüyor.