KÜRDİSTAN - Türkiye vatandaşları sandığa gitti

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bugün cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti.

 

Kürdistan Bölgesi’nde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu’nda bu sabah saat 09.00'da oy kullandı.

 

Oy kullanma işlemi saat 21:00’e kadar sürdü.

 

2 sandığın kurulduğu Başkonsoloslukta vatandaşlar azar azar geldi.

 

Rûdaw’a konuşan seçmen Nesim Atlı, Türkiye’de barış ve demokrasinin olmasını istediklerini belirterek, şöyle dedi:

 

“Bu seçimde Türkiye’yi en iyi yöneten birinin gelmesini istiyoruz. Türkiye’de adalet, özgürlük ve ekonominin güçlü olmasını istiyoruz. Çocuklarımız için çalışıyoruz. Bu oyu da çocuklarımız ve gençlerimiz için kullandık. Demokratik ve özgür bir Türkiye istiyoruz. Biz bunun için oyumuzu kullandık. İnşallah bu seçimde hayırlısı olur. Türkiye kazanır.”

 

20 yıldır yurtdışında yaşayan Macide Atlı ise, “İnşallah demokratik bir seçim olur. Adalet bekliyorum. Temmennimiz savaş olmasın barış olsun. Herşeyin güzel olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

Rûdaw’a konuşan HDP’nin sandık müşaidi Ali Baran Üren, oy kullanma işlemlerinin beklentilerinden düşük olduğunu söyledi.

 

Seçimde birçok eksikliklerin olduğunu belirten Ali Baran Üren, “Oylama başlamadan önce AKP’nin sandık görevlisi memur olarak atandı. Bu konuda itiraz dilekçesi verdik. CHP’nin müşaidinin bulunmasına izin verilmemesinin de içinde bulunduğu bazı sıkıntılar yaşandı. Çabamızın sonunda görevini yaptı” ifadelerini kullandı.

 

Üren, seçmenlere sandığa gitmeleri çağrısında bulundu.

 

Seçmen Faruk Atilla ise, artık kanın dökülmesini istemediklerini, barış ortamının sağlanmasını istediklerini söyledi.

 

Sakin bir ortamda oy kullandığını belirten işadamı Hüseyin Kabahasanoğlu da, “İkinci defa yurtdışında oy kullanıyorum. Ülkemiz için Irak için hayırlı olmasını diliyorum. Yola devam diyoruz” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan İnşaat Mühendisi Faruk Atilla ise, şu andaki yönetimin kendisine dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, mevcut yönetiminn bazı şeyleri düzelteceğini tahmin ettiğini kaydetti.

 

Rûdaw’a konuşan Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Kürdistan Bölgesi'nde 2 bin 500 Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi.

 

Bağdat’ta ise 900 kayıtlı seçmen bulunuyor.

 

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, seçimlerin ikinci tura kalması halinde 1 Temmuz 2018’de tekrar sandık başına gidecek.