Erbil (Rûdaw) - Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Mülteci Ajansı'nın (UNHCR' yayımladığı ortak rapora göre Kürdistan Bölgesi’nde 260 bin Suriye ve Rojavalı mülteci yaşıyor. Rapora göre, mültecilerin yüzde 63’ü şehir merkezlerinde yüzde 37’si ise kamplarda yaşıyor.
WFP Irak Temsilcisi Ally Raza Qureshi ve UNHCR Irak Temsilcisi Jean-Nicolas Beuze ortak raporuna göre Irak, büyük çoğunluğu Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan yaklaşık 260.000 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Bu rakama kamplarda yaşayan 95 bin 745 kişinin de dahil olduğu belirtilen raporda, kamplarda yaşayan 72 bininin WFP'den eğitim de dahil, temel gıda yardımı ve bir dizi hayat kurtarıcı hizmet aldığı belirtildi.
2021 tarihinde Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Suriyeli ve Rojavalı mültecilerin nüfus sayımında, mültecilerin yüzde 93’ünün geçimlerini sağlamak için geçici işlerde çalıştıklarının tespit edildiği kaydedildi.
Kampta yaşayan mültecilerin kentlerde yaşayan mültecilere göre gelir düzeylerinin daha düşük olduğu ifade edildi.
Rapora göre kampta yaşayanların ortala gelirinin 258 bin Irak dinarı(yaklaşık 180 dolar) kentlerde yaşyan mültecilerin ise ortalama gelir düzeyinin 436 bin Irak dinarı (yaklaşık 300 dolar) olduğu kaydedildi.
Mültecilerin temel gıdalara ulaşabilmesi için acil fona ihtiyaç var
2021 verilerine göre kampta yaşayan mültecilerin yüzde 14, kamp dışında yaşayanların yüzde 43’ü temel gıda ürünlerine erişebildi. 2020 tarihinde bu oran yüzde 36 ile yüzde 74 olduğuna dikkat çekildi.
Raporda COVID-19 salgınının 2020'de istihdam üzerindeki olumsuz etkileri ve bunun sonucunda Irak dinarındaki devalüasyon ve Ukrayna'daki savaşın neden olduğu fiyat artışlarının mültecilerin temel gıdaya erişimini azaltmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
“Irak'taki kamplarda bulunan 72.000 savunmasız Suriyeli mülteciye yardım etmeye devam etmek için acil ek finansmana ihtiyaç var” denilen raporda; WFP’nin kesintisiz aylık gıda ve nakit yardımına devam etmek için 10,1 milyon ABD doları talep etttiği kaydedildi.
Ayrıca kamplardaki insanların yüzde 86'sının maruz kaldığı gıda güvensizliğine karşı özellikle savunmasız olduğundan ötürü acil fonun hayati önem taşıdığı kaydedildi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın