Türkçe için getirilen Bulgarlar Kürtçe konuşuyor

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Beşpınar köyüne 1939 yılında getirilen 36 Bulgar aileden yalnızca 3 aile kaldı.

 

Adını etrafındaki beş su kuyusundan alan Beşpınar köyü, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından Kuzey Kürdistan’ın demografik yapısının değiştirilmesi ve Kürtçe’nin asimile edilmesi amacıyla Bulgaristan Türkleri için 1939 yılında kuruldu.

 

Diyarbakır il merkezine 24 km, Çınar ilçesine ise 8 km uzaklıkta bulunan Beşpınar köyünde şu an yalnızca 3 Bulgar aile yaşıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Bulgar göçmeni Şahebettin Şimşek, köyün çoğunlukla Kürtlerin yaşadığını belirterek, “Devlet bizi getirdiğinde 36 aileydik. Şu an yalnızca 3 aile burada yaşıyor. İlk geldiğimizde Türkçe konuşuyorduk ancak şu an Kürtçe konuşuyoruz” diye konuştu.

 

Şahebettin Şimşek, “Kürtlerden kız aldık, gelinimiz bir Kürt. Bizlerde kızlarımızı Kürtlere verdik. Bazıları değişti, bazıları ise halen aynı” dedi.

 

Kürtçe’yi asimile etmek amacıyla bölgeye yerleştirilen Bulgarların çoğu şu anda günlük hayatlarında Kürtçe konuşuyor.

 

Rahim Şimşek adlı Bulgar, “Arkadaşlarım çok iyi. Onları çok seviyorum. Onlar da beni seviyor. Burada çok  mutluyuz” dedi.

 

Süleyman Şimşek ise, “Arkadaşlarımın çoğu Kürt. Burada sadece 3 aile kaldık. Amcam ve dayım burada. Diğerleri ise taşındı” ifadelerini kullandı.

 

Remziye Şimşek ise, “Büyükbaba ve dedelerimiz Bulgaristan’dan geldi. Ben de burada doğdum, büyüdüm ve burada evlendim. Köyümü çok seviyorum” diye konuştu.

 

Eski Beşpınar Muhtarı Şeyhmus Kaplan ise şunları söyledi:

 

“Kız alıp-verdik. 66 yıldır birlikte yaşıyoruz. Birbirimizi seviyoruz. Kardeş gibiyiz. Bulgar göçmenleri çok iyiler.”

 

1940 yıllarında binlerce Bulgar göçmeni Kuzey Kürdistan’ın farklı illerine yerleştirildi.

 

Diyarbakır’da Bulgarlar için 18 köy kuruldu. Ancak günümüzde söz konusu köylerde 2-3 Bulgar ailesi yaşıyor.

 

Bulgarlar başta Bursa ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin diğer illerine göç etti.