Kürt partileri İran seçimleri için ne düşünüyor?

Erbil (Rûdaw) – Doğu Kürdistanlı (İran Kürdistanı) partilerin lider ve yöneticileri, İran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili görüşlerini biraraya geldikleri panelde paylaştı.

 

Rûdaw Araştırma Merkezi’nin düzenlediği panelde, İran’daki seçimler tartışıldı.

 


Kürdistan Demokrat Partisi - İran (KDP-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, “Kürt halkı, İran İslam Cumhuriyeti’nin vaatlerine güvenilmeyeceğine kanaat getirmiştir. Zaten seçimlerde Kürtler için bir sonuç olmayacağı da ortaya çıkmıştır” dedi.

 

İran rejiminin halkın görüşüne ve çoğulculuğa inanmadığını vurgulayan Hicri, “Ancak İran, demokratik bir ülke olduğuna inandırmak için dünya karşısında bir tiyatro oyunu sergiliyor” diye konuştu.

 


Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Sekreteri Mustafa Mewludi, Hasan Ruhani’nin 4 yıllık çalışma programında Kürtler için bir kazanım olmadığını ifade etti.

 

Mewludi, “Halka, İran cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etmeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 

Daha önceki seçimlerde Doğu Kürdistan halkına oy kullanma çağrısı yaptıklarını hatırlatan Mewludi, o dönemler bunun, Kürdistan’ın o parçasındaki mücadelenin bir gereği olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

 


İran Kürdistanı Direniş ve Emekçiler Topluluk Genel Sekreteri Abdullah Muhtedi da boykotu destekleyerek, “Seçimlere katılım, oyumuzu elimizden alır” vurgusunda bulundu.

 

Muhtedi, “2005’teki İran seçimlerinde milyon kez sahtekarlık ve hile yapıldı” dedi.

 


İran Komünist Partisi (Komele) Kürdistan Örgütü Genel Sekreteri İbrahim Alizade, “Seçimler İslam Cumhuriyeti’ne dayatılmıştır ve güvenilirliği yoktur” diye belirtti.

 

Alizade, halkın sandığa gidip oy kullanmaması çağrısı yaparak, “Halk seçimlerde oy kullanarak, kendi elleriyle haklarının alınmasını onaylıyor” ifadesinde bulundu.

 


Kürdistan Emekçiler Toğluluğu Genel Sekreter Yardımcısı Reza Keabi, Ortadoğu’nun siyasi haritasının değiştiğini, İran’da seçim yoluyla kazanım elde edilemeyeceğini belirtti.

 

Boykot çağrısı yapan Keabi, İran rejiminin en başından beri halkıyla sonu gelmeyen bir savaşta olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 


Partinin genel sekreteri olan Omer İlhanizade ise halkın ortak tutum sergileyerek mesaj vermesi gerektiğini belirterek, olayın diğer yüzünün görülmesi gerektiğini söyledi.

 


Kürdistan Mücadele Örgütü Genel Sekreteri Babaşeyh Hüseyni boykotla ilgili, “Kürtler ezilmek için niçin kendi elleriyle oy versin ki?” dedi

 

Hüseyni, “İran’daki sistem tam anlamıyla diktatörlükür” vurgusunda bulundu.

 

19 Mayıs Cuma günü İran’da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Kürt partileri ise seçimleri boykot kararı aldı.