‘ABD’nin desteğini sağlayan Kürdistan’daki birlikte yaşam kültürüdür’

17-04-2022
Etiketler Kürdistan Parlamentosu Robina Aziz Hristiyan
A+ A-

Washington (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu Hristiyan Milletvekili Robina Aziz, “ABD'nin en yakın dostumuz olmasını sağlayan önemli bir husus da Kürdistan'daki birlikte yaşam kültürüdür” dedi.

Duhok Valisi Ali Teter başkanlığında bir heyet bir süredir ABD’de çeşitli temaslarda bulundu. Heyette, Kildani, Suryani ve Asuri temsilciler de yer aldı.  

Heyette bulunan Kürdistan Parlamentosu Hristiyan Milletvekili Robina Aziz, Rûdaw muhabiri Roj Eli Zalla’ya konuştu.

Washington’da bir çok önemli temaslarda bulunduklarını aktaran Aziz, sağlık, eğitim, ekonomi ve turizm konularında yetkililerle görüştüklerini, bu konuda Amerikalıların görüşlerini aldıklarını söyledi.

Ziyaretin daha önce planlandığını ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini belirten Robina Aziz, “Görüşmelerimizin en önemli konulardan biri de Kürdistan’daki bileşenlerin durumu ile ilgiliydi. Bu konuda Kürdistan hakkında çok iyi bilgi sahibi olmaları beni çok mutlu etti. Nereye gidersek ilk önce bu konuda konuştuk. Bir vekil olarak Kürdistan'daki durumu anlattım. 1992'de, Kürdistan Parlamentosu ilk kurulduğunda, 100 sandalyeden 5'i Keldani, Süryani ve Asurilere verildi. Bu da Kürdistan'ın Büyük Ayaklanma’dan (Raperin) bu yana bileşenlere verdiği önemi gösteriyor” dedi.

Farklı etnik ve dini yapılara yaklaşım konusunda Irak ile Kürdistan Bölgesi’nde kıyaslanamayacak kadar büyük bir fark olduğunu vurgulayan Aziz, şunları dile getirdi:

“Irak'ın harap halde olduğunu söylemeye gerek yok. Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki fark çok büyük ve ne yazık ki 2003'ten 2014'e kadar tüm Hristiyan nüfusun Irak'ı terk ettiğini söylemek mümkün olmasa da sayıları oldukça düştü. 2003’te 1,5 milyon olan Hristiyan sayısı 300 bine kadar geriledi. Halkımızın çoğu Irak'ı terk ederek Kürdistan Bölgesi'ne yerleşti. Irak bir anayasaya sahip ama maalesef bileşenlerin hakları korunmuyor, kanunlar var ama uygulanmıyor. Neyse ki, Kürdistan'da bileşenlerin haklarıyla ilgili bir yasa var ve Başkan Mesud Barzani defalarca bileşenler hangi hakları istiyorsa bu yasalarda yer almalı dedi.”

“ABD'nin en yakın dostumuz olmasını ve Kürdistan'ı desteklemesini sağlayan en önemli unsur Kürdistan Bölgesi'ndeki birlikte yaşam kültürüdür” diyen Hristiyan vekil, ABD’nin  bu noktada Kürdistan'ın güçlü bir savunucusu olduğunu söyledi.

Robina Aziz, “Biz Kürdistan'da mülteci değiliz. Kürdistan'ın asli halklarından biriyiz. Burada nüfusumuzun az olması azınlık olduğumuz anlamına gelmez. Başka bir yerden gelmedik biz, Kürdistan bizim de vatanımız” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli