Dersim'de ‘Kara Çarşamba’ nedeniyle mumlar yakılıp dua edildi

17-03-2022
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Kara Çarşamba Gelenek Munzur
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de Pülümür ile Munzur Çayı'nın birleştiği yer olan ve Dersim Alevileri tarafından kutsal sayılan Gola Çetû ziyareti, "Kara Çarşamba (Çarseme Şiya)" olarak bilinen inanış nedeniyle dolup taştı. Kent halkı önem atfettikleri bu günde ziyaretgahlarında mum yakıp dua etti, sonrasında niyaz dağıttı.

Dersim'de Alevilerin inanışına göre, “Xızır Ayı” olarak da bilinen Şubat ayının arkasından gelen Mart ayının ilk üç çarşambası “Kara Çarşamba” olarak kabul edilir. Yüzyıllardır devam eden bir gelenek olan “Kara Çarşamba” aynı zamanda baharın başlangıcı sayılıyor. Bugünlerde evlerde ve kutsal mekanlarda çıralar yakılır, kurbanlar kesilir, cemler dönülür ve lokmalar dağıtılır. Dersimliler bu törenlerde yılın iyi geçmesini ve kötülüklerin defedilmesini diler.

Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor

Kara Çarşamba Kırmancki (Zazaca) adıyla (Çarseme Şiya) bu kadim gelenek yüzyıllardır Dersim'deki Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor. Dersim, Erzincan, Erzurum, Varto, Bingöl gibi bölgelerde yaşayan Aleviler arasında “Kara Çarşamba” geleneği hala devam ediyor. Eski takvime göre, Şubat ayının son çarşambası ile Mart ayının ilk iki çarşambası arasında kalan çarşamba günleri halk arasında "Kara Çarşamba" olarak adlandırılıyor.

Kara Çarşamba  nedeniyle çok sayıda Dersimli “Gola Çetû”yu ziyaret edip niyaz dağıtıp tüm insanlık adına mumlarını yakıp dualar etti.

Kara Çarşamba'nın Dersim Kızılbaş inancındaki önemine vurgu yapan Alevi Dedesi Kadir Bulut, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Bugün bizim inancımız ve değerlerimize göre kötülüklerin ve olumsuzlukların yaratıldığı gün olarak inanılır. Ve bu gün ziyaretlere, evliyalara, ocaklara koşularak ateşler yakılır, lokmalar verilir ve bir yıl boyunca tüm kötülüklerin, tüm uğursuzlukların, tüm olumsuzlukların kendilerinden uzak olmaları Cenabı Hak'tan niyaz edilir. Bizim için Kara Çarşamba Dersim Raa Hag inancında Mezopotamya'nın en kadim simgelerinin bütünleşmiş olduğu bu topraklarda hala sırrını korumaktadır. Hala derinliğini korumaktadır. Hala büyüklerimiz, ecdadımız yaşatmaktadır. Biz de bunları yeni nesle aktarmak için Newroz'dan bir hafta önceki Çarşamba günü Gola Çetû'da birleşiriz. Ateşler yakılır, lokmalar verilerekten bir yılın bereketli huzurlu kardeşçe barış içinde geçmesi cenabı Hak'tan niyaz edilir" dedi.

“Lokmalarını pay ettiler”

"Kara Çarşamba" nedeniyle Gola Çetû ziyaret alanına giden vatandaşlar da barış ve kardeşlik için dualar ederek lokmalarını pay ettiler.

Emine Sarıca, "Kış olduğu zaman her şey ölür. Toprağın dibinde uyur. Baharda da hepsi yeniden uyanır. Dirilir. Bu o Çarşamba'dır. Diğer Çarşamba da gül, çiçek açar; kuşlar ötmeye başlar. Hayat yeniden canlanır" dedi.

Türkan Söylemez, "Allah önce sizi sonra bizi korusun. Bu hastalık bitsin, bu savaşlar bitsin. Allah sizleri de korusun. Herkese huzur gelsin" diye konuştu.

Songül Yılmaz da "Allah gençleri korusun. Allah kusurları uzak götürsün. Duamız budur. İnsanlık için bu duaları ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli