Saddam’ı yargılayan Kürt yargıç: İdam kararı önceden alınmıştı
Erbil (Rûdaw) – Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin davasında “özel yargıç” olarak görev alan Rızgar Muhammed Emin, “Duceyl Katliamı” davasında Saddam hakkında idam kararı verildiğini ve öncelikle bu kararın infaz edildiğini söyledi.
Rûdaw TV’de her hafta Cumartesi günleri röportaj dizisi şeklinde yayınlanan ve Kawe Emin'in moderatörlüğünü yaptığı "Pencemor" programına konuk olan Hakim Rızgar Muhammed Emin, Saddam Hüseyin davasına ilişkin yeni ayrıntıları açıkladı.
Saddam’ın Enfal davasından önce idam edileceğini bildiğini söyleyen Hakim Emin, “Duceyl davası ile ilgili 8 kişinin yargılanması kararı vardı. Bunlardan dördü hakkında iddam kararı verilmesi önceden kararlaştırılmıştı. Diğerleri için ise hangi cezayı alacakları çok önemli görülmüyordu” dedi.
“Ducely davasının ilginç bir özelliği vardı” diyen Kürt yargıç, şunları kaydetti:
“Duceyl davası nedeniyle ne dönemin Irak Devrim Mahkemesi Hakimi ve ne de Saddam Hüseyin’in idam edilmemesi gerekiyordu. Çünkü Saddam, Cumhurbaşkanı olarak Özel Mahkeme’nin olayla ilgili soruşturma açılması kararını imzalamıştı. Bizzat kimseyi idam ettiği yada birilerinin idam edilmesine dönük imzaladığı bir karar yoktu. Hatta bize bir video getirdiler izledik; orada, mahkemeye soruşturma yapılması talimatı veriyor. Bir yetkilinin ‘soruşturun’ demesi ‘soruşturma’ sözcüğü kullanması normaldir.
Ama işte konuşmamızın bir bölümünde de söylediğimiz gibi, diktatör sistemler çok büyük hatalar yapıyorlar. Bu hatalardan biri de özel yetkili mahkemeler kurmalarıdır. Bu mesele için de (Duceyl suikasti) özel mahkemeye gerek yoktu. Cumhurbaşkanıydı ve ona suikast girişiminde bulunulmuştu. Fakat bu tür devlet başkanlarının bir çoğu, danışmanları da bu güne kadar da böyle kararlar alarak çok büyük hata yapıyorlar.”
Duceyl Katliamı
8 Temmuz 1982'te Şii Arapların yaşadığı Duceyil kentine aşiret liderleriyle görüşmeye giden dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in konvoyuna kalabalıktan ateş açıldı. Olay esnasında Irak Ordusu'na ait helikopterler vatandaşlara rastlege ateş etti.
Olayın ardından yüzlerce kişi tutuklandı, işkence gördü. Irak Devrim Mahkemesi’nin kararı ile 143 kişi idam edildi.
2005 yılında, Duceyl Katliamının sorumluları kabul edilen Saddam Hüseyin, dönemin Irak Halk Ordusu lideri Taha Yasin Ramazan, dönemin İstihbarat Şefi ve Saddam’ın üvey ağebeyi Barzan İbrahim Tikriti ve dönemin Devrim Mahkemesi Başkanı Hamid el Bender yargılandılar.
2006'da ise ismi geçen 4 sorumlu idam cezasına mahkûm oldu, aynı davada yargılanan olayın sorumlularından diğer 4 kişi ise 15 yıl hapse mahkûm edildi.
Saddam Hüseyin Kurban Bayramı’na denk gelen 30 Aralık 2006'da, Barzan İbrahim Tikriti ve Hamid Awad el Bender 15 Ocak 2007'de, Taha Yasin Ramazan ise 20 Mart 2007'de asılarak idam edildiler.
Neden Enfal değil de Duceyl
Saddam Hüseyin iktidarda olduğu dönem boyunca başta Kürtler ve Şiiler olmak üzere Irak’taki tüm bileşenlere karşı ayrı bir baskı, sindirme ve yıldırma politikası izledi, bizzat onun liderliğinde katliamlara imza atıldı.
Bunlardan biri de 12 Mart 1986’da başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren Enfal Soykırımı süreciydi ki bu bu 2 yıllık süreçte 182 bin Kürt katledildi, 4500 köy ve 30 ilçe yerlebir edildi, camiler, kiliseler, ibadethaneler yıkıldı.
Saddam Hüseyin ve ekibinin neden Enfal davasından değil de Duceyl davasından idam kararı aldığı ise uzun süre sorulan sorulardan biri oldu.
Saddam’ın ekibinden "Kimyasal Ali" lakaplı Hasan Ali Mecid, Enfal katliamından yargılandı ve "İnsanlığa karşı suç işlemek ve soykırım" suçlarından 24 Haziran 2007'de ölüm cezasına çarptırıldı.
Ali Mecid'in cezası, 25 Ocak 2010'da infaz edildi.