Başkan Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı’nda

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı’na (MSC 2023) katılarak diplomatik temaslarda bulunuyor.

Avrupa güvenliğinin geleceğine dönük önemli mesajların verileceği Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2023) bugün Ukrayna önceliğiyle başladı.

Konferansa Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de katılıyor.

Başkan Neçirvan Barzani, konferansa katılan bir dizi devlet başkanı, siyasetçi, diplomat ve senatörlerle görüşecek.

Neçirvan Barzani, Senatör Chris Van Hollen ile görüştü

Yürütülen temaslar çerçevesinde Neçirvan Barzani, bugün ABD'li senatör Chris Van Hollen ve ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Michael Turner liderliğindeki heyet ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Görüşmelerde ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin gelişimi ele alınırken, ABD tarafının terörizm ve IŞİD'e karşı mücadelede Kürdistan Bölgesi'ni desteklemeye devam etmesi gerektiğine değinildi.

ABD’li yetkililer, Irak'ı ve bölgeyi tehdit eden zorlukların üstesinden gelmesi için Bağdat’a destek vermeye devam edeceklerini yineledi.

ABD heyeti ayrıca, Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reform süreci ve Peşmerge'nin yeniden birleşmesi konusunu da ele aldı.

Kürdistan Bölgesi’nin sürecin başarısı için çaba gösterdiğine dikkat çeken Neçirvan Barzani, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yardımları için de teşekkür etti.

Görüşmelerde genel olarak bölgedeki durum ve ortak konular da masaya yatırıldı.

Barzani ile Paşinyan bir araya geldi

Bugün konferans kapsamında Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı'nda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi.

Münih Güvenlik Konferansı

Bu yılki konferansta, Rusya-Ukrayna savaşı, Batı ile Çin arasındaki ilişkiler, enerji arzı ve güvenliği, gıda güvenliği, NATO ittifakının genişletilmesi, çip tedarik zinciri, savunma harcamaları, iklim krizleri, teknoloji konusunda düzenlemeler ve siber güvenliğin masaya yatırılması bekleniyor.

Bu yıl 59'uncusu düzenlenecek ve 19 Şubat'a kadar sürecek konferans, Münih'teki Bayerischer Hof Oteli'nde yapılacak.

Konferansa bu yıl 40'dan fazla hükümet ve devlet başkanı ile yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanının katılması bekleniyor.

Konferansa Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dahil olmak üzere 40'tan fazla devlet ve hükümet başkanı ile yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanı katılıyor.